Varför ska man såga sitt virke när det finns färdigt att köpa? För att byggvaruhusen bara har standard och inte det som sätter karaktär på huset. Fråga Björn Christiernsson, han har just köpt sitt andra sågverk från Logosol för att tillverka sju meter långa balkar.
Varför ska man såga sitt virke när det finns färdigt att köpa? För att byggvaruhusen bara har standard och inte det som sätter karaktär på huset. Fråga Björn Christiernsson, han har just köpt sitt andra sågverk från Logosol för att tillverka sju meter långa balkar.
Om namnet verkar bekant så är han snickare i teveprogrammet Äntligen hemma. Nysågat intervjuade honom förra året, men då om arbetskläder för barn, som han och hustrun Karolina skapat.
Sågverk på byggplatsen
Men nu över till sågning. Björn har sedan några år delad vårdnad om en Solosåg M7. Den finns hos släkten på en ö vid Sörmlandskusten. Där har han sågat en hel del, bland annat virke för klädföretagets mässmonter. Dessutom har han en Big Mill från Logosol.
Nu startar det stora projektet, familjens egenhändigt ritade villa en bit utanför Stockholm. Källaren är färdig och i vår börjar husbygget med sågning av sammanlagt 150 meter balkar av gran, de längsta drygt sju meter långa.
– 5,5 meter är de längsta massiva träbalkar som man kan köpa, förklarar Björn beslutet att såga själv.
Att såga på ön och frakta balkarna genom storstaden är inget som lockar. Därför har Björn nu köpt en förlängd Solosåg M8 som ska stå på byggplatsen och användas för sågning av allehanda virke till bygget.
15 granar är tingade för projektet. De står än så länge på en villatomt hos en bekant, som skänker bort dem mot hjälpen att få dem fällda och bortforslade. Till och med i huvudstadens omedelbara närhet går det alltså att få tag i sågbart timmer.
Modernt korsvirkeshus
Det som ska byggas är inget dussinhus. I princip är det två huskroppar lagda i ett kors. Innertaken ska gå upp till nock och mellan ytterväggarna löper synliga hanbjälkar. Största fria längd blir sju meter.
Väggarna muras upp med lättbetongblock som rappas. I fasaden blir det även stående träbalkar. Det blir något som kan kallas en modern tolkning av ett korsvirkeshus, med stora glasytor.
– Vi har fått hjälp av en kompis som är arkitekt. Nu håller vi på att finputsa konstruktionen i datorn, säger Björn som hunnit bo in sig virtuellt i familjens blivande hem.
Inflyttning i jul
Med ett sågverk på byggplatsen finns möjligheten att komplettera med trä-detaljer, utan att åka till brädgården eller bry sig om vad som finns på hyllorna. Skulle Björn komma på att några extra balkar eller en vankantad panel skulle göra susen, så är det bara att starta Solosågen.
– Vi räknar med att flytta in till julen. Det har vi sagt förr, men inte vilken jul, säger Björn.
Att det blir just denna jul, beror på att familjen fått tillökning. Andra barnet, en dotter, föddes i februari och då är det bara för pappa att börja snickra och såga.