I början av sommaren fälldes den gamla coloradogranen på Årås Kvarn. Trädet stod för nära herrgårdsbyggnaden och hade tidigare blåst sönder i toppen. Trädet togs ned, men hur skulle man kunna såga upp jättestockarna till plank? Bygdegårdsföreningen kontaktade Logosol som lånade ut en Big Mill LSG till projektet. Utrustningen levererades personligen av Logosols grundare Bengt-Olov Byström som hjälpte till att såga upp den första stocken.

– Utrustningen från Logosol var precis vad vi behövde. Utan den hade vi inte kunnat sönderdela stocken. Det var enda alternativet, säger Sven-Olov Larsson från bygdegårdsföreningen.

En riktig utmaning

Tillsammans med vännen Arne Hvit tog han över uppdraget efter Logosols besök i maj. Uppsågningen till plank och brädor blev en riktig utmaning. Coloradogranen mätte 43 meter i höjd och 1,5 meter i omkrets. 107 årsringar kunde räknas efter fällningen.
– Det är alltid för tidigt att ge upp. Sågningen gick över förväntan. Helt suveränt, det mesta har blivit plank, säger Sven-Olov Larsson.
I slutet av sommaren var det sågat och klart. Toppstockarna ska bli bordsskivor i den anrika källaren från 1400-talet. En del av virket ska säljas.

Unikt virke i Sverige

– Det är ju unikt virke i Sverige, färdigsågat och klart i 2 tums skivor, 2,4 meter långa, 1-1,5 meter breda. Vi har redan haft intressenter.
Som mångårig medarbetare på Tidningen Land var Sven-Olov bekant med Logosol sedan tidigare.
– Jag såg faktiskt när Bengt-Olov demonstrerade sågverket för första gången på Elmia, jag har nog något svartvitt foto kvar någonstans, berättar Sven-Olov Larsson.

Klarar riktigt breda snitt

Innan han lämnade tillbaka Big Mill-utrustningen till Logosol passade han på att såga upp några stora stockar hemma på gården.
– Bokarna planterades av min farfar för över 100 år sedan. Bok är ett hårt trädslag. Att såga upp dem tog en hel del tid och mycket bensin.
Även här fungerade utrustningen över förväntan. Big Mill LSG består av två sammankopplade timmerjiggar. Med 1,5 meters svärd kan man såga riktigt breda snitt.
– Det här projektet har lärt mig en hel del. Kanske främst att det inte är några problem att såga upp ett sånt här pass stort träd när man har rätt utrustning, säger Sven-Olov Larsson.

FAKTA • ÅRÅS SÄTERI

Årås säteri från 1400-talet var under släkten Gyllenstierna ”häradets förnämsta gods och herresäte”. När släkten lämnade godset i mitten av 1700-talet följde ett flertal ägare. En av dem var Otto Thörn som i början av 1900-talet planterade flera av ädelträden i herrgårdsparken. På 60-talet köptes fastigheten av Domänverket (nuvarande Sveaskog). Bolaget äger fortfarande skogen men byggnaderna från det ursprungliga säteriet tillhör idag bygdegårdsföreningen Årås Kvarn. Föreningen bildades år 1983 i samband med köpet av kvarnbyggnaden. Med ideella krafter renoverades huset till bygdegård med konferenslokaler. I nästa steg startades ett vandrarhem i de gamla arbetarbostäderna. Arbetet med att utveckla området pågår året om. Kommande projekt är en restaurering av herrgården och parken. Läs mer på www.araskvarn.se
Big Mill LSG
Övergrova stockar sågas lättast upp där de ligger och Logosol Big Mill är den ultimata lösningen. Paketet består av en sågrigg för stor motorsåg och sågbalkar som stabiliserar och ger högsta precision.
Läs mer här >>