Vad är skillnaden mellan att vara chef på ett större transportföretag i Stockholm och tillverka timmerhus på landet i Värmland.
– 10 kilo och det var länge sedan jag mådde så här bra, svarar Åke Stålberg.

Vikten tappade han när han för två år sedan lämnade jobbet i huvudstaden och började driva Holebergs Hyvleri på heltid tillsammans med hustrun Karin som är körsnär till yrket.

Flytt av timmerhus

När paret bestämde sig för att bo Holeberg tog de med sig ett timmerhus byggt på 1800-talet som de monterade ned och flyttade. Huset blev återuppbyggt och Åke såg möjligheten att på fritiden ägna sig åt sin passion för trä. Han köpte en Solosåg med elsågaggregat och timmerfräs samt en Logosol PH260 panelhyvel. Planen var att gå i pension vid 60 år och dryga ut med inkomster från hyvling av list och panel.
Affärsidén för hyvleriet var att tillverka lister, men en kamrat på jakt efter en liten timmerstuga fick Åke på andra tankar. Han hade redan det mesta som krävdes för att starta en timmerhusfabrik.

Levererat timmerhus

Under de gångna två åren har Åke och Karin tillsammans tillverkat ett 20-tal timmerhus. Hälften har de även monterat. Dessutom beställer de flesta kunder massiva furugolv, fönster, alla sorters foder, lister och så vidare. Det är inga små stugor som de har byggt, hälften är fullstora villor för året-runtboende.
– Vår affärsidé är att bygga efter kundens idéer och ritningar, säger Åke som är förvånad över att de etablerade husföretagen har så svårt att möta kundens önskemål.
Han köper det mesta virket färdigsågat, i huvudsak tätvuxen norrlandsfura. En del sågar han själv på Solosågen, men den har i huvudsak en annan arbetsuppgift. Han erbjuder två sorters stommar, med 3 och 5 tums timmer.

Hittade tak i golfhus

Panelhyveln används även för att tillverka lister och foder, mycket av det med profiler som Åke och Karin själva skapat eller hittat i gamla hus.
Ett exempel är ett unikt innertak som Åke hittade i ett klubbhus på en golfbana. Det ser ut som en korsning mellan Morapanel och pärlspont med stor pärla.
– Jag fotograferade taket och specialbeställde stål, avslöjar Åke.
Men storsäljaren vid sidan om timmerhusen är de massiva trägolven. Den senaste leveransen är 250 kvadratmeter golv till en kund i Danmark. Hyvelmaskinen har verkligen fått göra rätt för sig.
– Jag har säkert hyvlat 50 000 löpmeter och 10 000 av dem är timmer, säger Åke.

 

Holeberg_1 Holeberg_2 Holeberg_3 Holeberg_4