Timell-effekten fyller klasserna på Hantverksprogrammet Möbel och Design vid Knut Hahn-gymnasiet i Ronneby. Där får eleverna lära sig att förstå trä, att få en känsla för materialet, med hjälp av en Solosåg.

Sågverket har funnits på skolan i några år, men det är först nu som det har blivit ett reguljärt inslag i undervisningen. Förklaringen är att programmet har fått en rutinerad sågare som lärare.
– Vi har haft Solosåg sedan början av 1990-talet. Min man är snickare och vi har tillsammans renoverat vår gård av egen skog, säger läraren Pia Grimström.

Nytt jobb med sågverket

Sågverket har förändrat familjen Grindströms gård. Nu har det även förändrat yrkeslivet för Pia. Tidigare var hon lärare i idrott och tyska. Hon kom tillbaka efter en sjukskrivning med hjälp av nytt jobb på hantverksprogrammet möbel och design. Det var hennes erfarenhet av sågning som öppnade dörren.
Nu har hon gjort sågverket till en integrerad del av utbildningen. I första årskursen får eleverna lära sig att använda sågverket, andra året får de på egen hand såga fram material till sina projekt.

Samarbete i skogen

Solosågen har även lagt grunden för samarbete med naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby.
Deras elever hugger träden som sedan vidareförädlas på hantverksprogrammet.
– Våra elever är med vid avverkningen och följer träden från rot till färdig produkt, berättar Pia.
Det är inga dåliga träd som kommer fram tack vare samarbetet mellan skolorna. Det är en blandad kompott av furu och olika lövträd. Vid Nysågats besök var det nyhuggen alm som låg på stockbordet.

Passar tjejer

Det kvinnliga inslaget är påtagligt även i de högre årskurserna och på den ettåriga fortsättningen på Komvux.
– Att jobba med trä är definitivt något som passar lika bra för tjejer, säger Pia med eftertryck.
Det finns flera förklaringar till det växande intresset. En är alla designprogram på teve, en annan att det numera finns jobb inom hantverksyrken. I Ronneby har hantverksprogrammet två inriktningar, möbler och inredning. Gemensamt för båda är design.
– Att såga sitt virke är viktigt även för designen. Man får en känsla för materialet och dess möjligheter, säger Pia.

Knuthahn_3 Knuthahn_2 Knuthahn_1