röna Fastigheter arbetar med renovering och restaurering av äldre byggnader. Uppdragen kräver ofta både eftertanke och ett genuint hantverkskunnande.

– Varje jobb är unikt, men det mesta handlar om problemlösning. När jag ser hur något är tillverkat försöker jag att använda samma material och teknik, berättar Tomas Nylander, som driver företaget tillsammans med sonen Niklas.

Gröna Fastigheter har sin adress i Matfors strax väster om Sundsvall. I maskinparken finns en fyrkutterhyvel PH360 som står i ladugården och en timmerjigg som ofta får följa med ut till kunden.

– Timmerjiggen är ett perfekt verktyg, vi sågar snabbt på plats precis det vi behöver. Det spelar ingen roll vilket problem vi stöter på, bara vi har trä med oss så löser det sig. Materialet hämtar vi oftast från egen skog, säger Tomas Nylander.

 

Renovera och bevara

Många av kunderna är husägare som vill renovera och samtidigt bevara en äldre stil.

– Vi bistår gärna med både material och kunskap. Att göra förändringar i ett äldre hus kan orsaka problem på sikt. Det handlar om fysik när man börjar varmbona kallvinden eller höja gamla bjälklager. Då kan det vara bra att fråga oss om råd, säger Tomas Nylander. Andra beställare är länsstyrelser och länsmuseer som behöver hjälp att restaurera byggnadsminnen och lagskyddade byggnader. Uppdragen är ofta omfattande och kräver stort kunnande om äldre byggnadsteknik och materialanpassning.

– Vid restaureringar försöker jag alltid att utgå ifrån det material och den byggteknik som redan finns. Man kan säga att jag lär känna snickaren som var på plats före mig. Har han varit noggrann, har han tagit genvägar? Genom att lära känna hantverkaren kan jag på ett ungefär förstå hur det ser ut under golvet eller bakom nästa vägg.

Ett längre perspektiv

Att restaurera en byggnad som stått i många hundra år, och som kommer att stå i flera hundra år till ger perspektiv.

– Ibland funderar man på om någon i framtiden kommer att lära känna mig genom att studera mina lösningar och byggmetoder, säger Tomas Nylander. Intresset för gamla hus och äldre hantverksmetoder har han haft med sig hela livet. Som hantverkare känner han ett historiskt ansvar att bevara en byggnads charm och stil.

– I uppdragen har vi stor användning av fyrkutterhyveln för att tillverka reservdelar när det fattas sparrar, hustimmer och paneler. För att kunna göra en varsam renovering plockar vi ofta fram mönster från gamla lister och beställer specialstål från Logosol, berättar Tomas Nylander.

Växer på hemmaplan

De senaste åren har det blivit många mil med byggbussen och många nätter hemifrån. Nu finns det planer på att bygga en maskinhall som kan ge verksamheten en riktig bas på hemmaplan.

– Vi funderar även på att byta ut bussen till en större lastbil som vi kan övernatta i när vi är ute på jobb, säger Tomas Nylander. Parallellt med kunduppdragen arbetar far och son med en produktidé som kombinerar modern design med traditionell sammanfogningsteknik. Tanken är att kunna leverera byggsatser i platta paket, till exempel en glasveranda som kunden själv bygger ihop.

– Utmaningar är en del av jobbet. För mig är det extra värdefullt att få arbeta med familjen och lösa problem tillsammans, säger Tomas Nylander.

Läs mer: www.gronafastigheter.se

Big Mill Storstockverk
Övergrova stockar sågas lättast upp där de ligger. Logosol Big Mill är en komplett utrustning som ger dig unika möjligheter att ta hand om värdefulla jättestockar. Såga breda, okantade skivor av olika fina träslag. Systemet med dubbla sågbalkar stabiliserar och ger högsta precision.
Läs mer här >>