För sju år sedan berättade Nysågat om Mikael Hjortstorp i Lövånger. Då var han på väg att flytta till Alaska.
– Alaska är paradiset på jorden, men berätta det inte för någon, skämtar Mikael som fick med sig sonen Daniel.

Far och son bor mitt inne i den kallaste av USA:s delstater. Vintertemperaturen på neråt -60°C för tankarna till annat än paradiset.
– Fem motorvärmare på bilen och rejäla kläder, sedan klarar man sig, säger Mikael som i vintras åkte till Sverige för att värma upp sig. Här upplevde de flesta den gångna vintern som rent arktiskt.
– Då har man inte varit i arktiska områden, konstaterar Mikael.
I Sverige var han hängiven sågare med dubbla Solosågare. Han har fortsatt med det i Alaska. Att vara utan sågverk, det går inte, speciellt inte i den här delen av världen. Alla har eget sågverk. När man träffas så diskuteras sågning istället för bilar. Mikael Hjortstorp har ett förflutet som företagsledare. Idag försörjer sig han och Daniel på jakt. Solosågen är både en nödvändig ingrediens och ett kärt nöje. Av stockarna och virket bygger far och son åtminstone ett hus om året, på gården där de bor, till vänner och som jaktstugor ute i markerna.
– Vi flyger ut Solosågen och sågar på plats allt som behövs för att bygga en jaktstuga, berättar Mikael.

Sågar till hangar

Största projektet hittills är en hangar, som byggdes till en bekant. Det är avsett för ett sportflygplan, men har plats för ytterligare ett eller två flyplan om man packar väl.
Hangaren är närmast kvadratisk och långsidan mäter 93 fot, närmare 30 meter. Takhöjden är 5,5 meter och ovanpå det byggdes en lägenhet.
– Det gick åt runt 800 stockar, berättar Mikael.

Perfekt för en Solosåg

Marken i området är ständigt frusen, med andra ord permafrost. Under sommaren, lika varm som i Sverige, tinar marken 1,5-2 meter ned. Träden har bara några korta månader på sig att växa, vilket gör att timret är relativt klent men oerhört tätvuxet.
– Det är skogar perfekta för en Solosåg, säger Mikael.
Men åter till inledningen om paradiset på jorden. Det kräver en förklaring. Naturen är hissnande, vidderna närmast oändliga och jakten den bästa i världen. Men det är mentaliteten som Mikael uppskattar mest.
– Man säger att Alaska är vad USA en gång var. Det är i bästa mening ett nybyggarland där människor på samma gång hjälper varandra och hyllar egna initiativ, summerar Mikael.