Nu lanseras fjärde generationen av Logosols storsäljande fyrkutterhyvel PH260.
Men vad döljer sig under skalet av ny design?
Den gamla beprövade PH260.

Den nya versionen får ny design, bl. a. ett liknande lock som PH360, för att markera att Logosol fortsätter satsa på den 15-årsjubilerande fyrkutterhyveln PH260.

Den nya versionen får ny design, bl. a. ett liknande lock som PH360, för att markera att Logosol fortsätter satsa på den 15-årsjubilerande fyrkutterhyveln PH260.

Den första fyrkutterhyveln lanserades 1997, efter önskemål från nöjda kunder till den dåvarande trekutterhyveln. Den skulle vara perfekt med en fjärde kutter. Svaret blev Logosol PH260.

Sedan dess har maskinen finslipats i två steg. Tredje versionen har varit i produktion fram till nu.

På ytan ser fjärde generationen ut som en ny maskin. Designen ansluter till den större och nyare PH360. Men själva maskinen är i huvudsak samma. En befogad fråga är varför det nu kommer en ny version. Konstruktören Bo Mårtensson redovisar två skäl:

Markering för framtiden

– Det viktigaste är att markera att Logosol fortsätter att satsa på PH260. Det är en av världens mest sålda och beprövade fyrkutterhyvlar. Efterföljaren PH360 är ingen ersättare, den fyller ett annat behov.

Det andra skälet är produktionsekonomi. Nya PH260 kommer att dela ett antal komponenter med den nya hyveln. Det bidrar till att hålla kostnaderna i schack och begränsa framtida prishöjningar.

Men något måste väl vara bättre med en ny modell? Även om nya bilmodeller ofta handlar om ett modernare utseende, så brukar det alltid följa med några nya finesser.
– Rent teknisk är det två skillnader, svarar Bo Mårtensson.

För det första har det nya locket ett större spånutsug. Diametern på stosen har ökats från 100 till 125 millimeter. Det är ett önskemål från kunder som har den större diametern på utsugen till andra maskiner. Om det finns tillräckligt mycket fläkt i andra änden blir resultatet högre flöde och bättre spånutsug.

Produktionsekonomi

PH260_generation4För det andra har anhållet för tryckrullarna mot sidokuttern vid den fasta sidokuttern förstärkts. Anledningen till förändringen är samordningen av komponenter mellan de två hyvelmodellerna. Men givetvis kan ett kraftigare anhåll göra nytta.

– Locket med större utsug och anhållet med tryckrullarna passar tidigare modeller av PH260 och kan beställas separat, säger Bo Mårtensson.

Men i huvudsak handlar uppdateringen om ny design och produktionsekonomi. Det är ingen poäng med att ändra för mycket på en maskin som fungerar så bra.
Logosol PH260 används över hela världen för att hyvla sibirisk lärk, afrikansk teak och amerikansk körsbär. För att travestera ett välkänt ölmärke: PH260 är troligen världens bästa fyrkutterhyvel i sin storlek.