När paret Steen köpte mark fick de en gammal lada på köpet. Med egen skog, eget sågverk och stor idékraft har de förvandlat ladan till en fantastisk nöjeslokal för en hel by.
– I en så här liten by händer det inget om man inte gör det själv, säger Iris Steen i Ökna utanför Vetlanda.

- Jag är så nöjd med det här sågverket. Varenda pinne kommer till användning, säger Rune och kramar om sin hjälpsågare, hustrun Iris.

– Jag är så nöjd med det här sågverket. Varenda pinne kommer till användning, säger Rune och kramar om sin hjälpsågare, hustrun Iris.

Paret köpte sitt sågverk redan i början av 1990-talet och bytte upp sig till en nyare variant med elsåg efter några år. På den tiden var de flesta kunder lantbrukare, som behövde ett sågverk för att tillverka reparationsvirke till ekonomibyggnader, stängselstolpar och liknande. Inget märkvärdigt, däremot praktisk och kostnadsbesparande. Vi åkte till Ökna med bilden av det strävsamma lantbrukarparet. Men det visade sig vara något annat och mycket mer inspirerande.

Gav byn en samlingslokal

Iris och Rune sprudlar av idéer och gör dessutom verklighet av dem tillsammans med sönerna med familjer. Ladan är bara ett exempel. Paret Steen köpte till lite mark och

Händer det inget så får man ordna det själv. Tyckte Rune och Iris Steen som intagit scenen i sin egenbyggda och sågade nöjeslokal.

Händer det inget så får man ordna det själv. Tyckte Rune och Iris Steen som intagit scenen i sin egenbyggda och sågade nöjeslokal.

fick en gammal lada på köpet. När lantbruket trappades ned såg de chansen att förverkliga en gammal idé, att ge Ökna den samlingslokal som byn saknas. Tillsammans började Rune och Iris såga virke, först för att reparera ladan, sedan för att bygga ut den åt ena hållet med toaletter och pannrum och senaste åt andra hållet med ett kök så bra att det blev godkänt av kommunens miljöinspektör. Ladan har dessutom scen och plats för över hundra sittande, 70 om det ska serveras mat.

Förverkligar sina ideér

Utan egen skog och eget sågverk är det tveksamt om ladan, hade blivit verklighet. Men att säga att det är Solosågens förtjänst är att ta i. I grund och botten handlar det om att Rune och Iris trivs med att tillsammans förverkliga sina idéer.

sagat_sagverk_202

Ökna-Ladan är renoverad och utbyggd i båda ändar med egensågat virke. Ladan används emellanåt för marknader och de senaste jularna har det ordnats julshow med supé.