På 15 år hinner en passionerad sågare bygga en hel by. Förre skorstensfejarmästaren Rolf Palmqvist har gjort det vid havet i Sankt Anna skärgård. Han har förvandlat skogen till villor, verkstäder, växthus och senast en vedeldad bastu.

Det första sågverket kom till gården 1993. Den skulle användas för att såga stängselstolpar.

Rolf hade får och amkor som hobby och tyckte det var onödigt att köra till Söderköping för att köpa virke.

Kan inte sitta still

Han insåg snabbt att detsamma gällde allt virke som behövdes för reparationer på gården och när pensionsförsäkringen tillät honom att sluta jobba i förtid, började nybyggena.

– Har man varit egen företagare så går det inte att sitta stilla, men jag ville prova något annat medan styrkan fanns kvar i armarna.

Första projektet blev en verkstad. Sedan följde utbyggnad av villan, såghus och ett rejält växthus.

– Växthusen som finns att köpa på varuhusen är inte mycket att ha, säger Rolf och visar sin skapelse.

Dottern Yvonne och hennes man Peter Träff fick allt virke sågat till en sommarstuga. Den byggdes sedan ut till året-runtbostad i dubbel storlek, med hjälp från en holländsk arkitekt i bekantskapskretsen.

Hus till barnbarnen

– Vi är här så ofta vi hinner, även om vi har en övernattningslägenhet i Norrköping, berättar Yvonne.

Det pågående byggprojekten är en sommarstuga, som hennes dotter med pojkvän håller på att bygga av virket som morfar sågat.

Sommarens stora projekt var den vedeldade bastun som invigdes strax innan Nysågats besök. Hela familjen bosatte sig i det närmaste på klipporna.

– När det blev för varmt att snickra så plopp hoppade vi i vattnet, berättar Peter som trots att det är i slutet av september just tagit sig ett dopp.

Bastun är ett storslaget familjeprojekt, inte till ytan men väl till utförandet. Stora fönster mot havet och inomhus panel av oljad al på väggarna. Innertak och lavar är av asp från egen skog.

bandsag_475

skargard_2_202 skargard_3_202 skargard_202