Strax utanför Fagersta, bygger Michael Thille ett nytt ridhus. God hjälp har han av sin familj och Solohyvel SH410.
– Ett jätteprojekt, konstaterar han sakligt.

Det var under 2012 som familjen Thille lämnade Lindesberg för att flytta in på 1800-talsgården på Kalvarsbacken. 850 meter strand var ett av skälen. 35 hektar mark var ett annat argument. Ett visst renoveringsbehov, som vatten, avlopp och värme, avskräckte inte. Är man rörmokare till professionen räds man inte vattenburna utmaningar.

– Med lite god vilja och en bra grävmaskin går det mesta att lösa, konstaterar Michael och leder vägen till det nya ridhuset.

PLATS FÖR STALL OCH LÄKTARE

Tre av familjens fem medlemmar är hängivna ryttare, hustru Susann och döttrarna Jennifer och Emelie. Sonen Lukas kör hellre cross och Michael saknar tid att sadla någon av det tiotalet hästar som finns på gården. Men utslaget i familjerådet var enhälligt och nu står ridhuset nästan färdigt. Väggar och tak av korrugerad plåt, ljusinsläpp av plexiglas, åtta takstolar, totalt 1 200 kvadratmeter golvyta, med måtten 22×54 meter och plats för stall, sadelkammare och läktare.

Återstår att fylla ridhusdelen med stenmjöl, grus och spån. Samt att få färdigt stalldelen där rören för golvvärmen väntar på kopplas in. Boxar, sadelkammare och fikarum ska reglas och panelas.

Och det är här Michael Thilles hyvel kommer in i bilden. Visserligen har han en del virke han räddat från den stora skogsbranden 2014, bland annat ek och en tung ask med 1.10 i diameter, men för väggarna i stalldelen har han valt att köpa paket med ohyvlat formvirke av gran som han sedan hyvlat med sin solohyvel.

– En billig och smidig lösning, summerar han. Och till solohyveln har jag köpt till en sponttillsats som gör jobbet ännu enklare.

Väggreglarna står redan på plats, återstår att få upp panelen som Michael fått hjälp av hustru och döttrar att förädla. Sammantaget har man hyvlat 2,5 kilometer formvirke. Och spånet man producerar sugs upp och används som strö.

– Men vi panelar bara halva väggen, säger han. På den övre delen blir det klinkers istället.

SÅG OCH HYVEL FRÅN LOGOSOL

Michael Thille köpte sin första solosåg 2007. Hans råd är att slipa kedjan ofta och lite, då går sågningen som en dans. Häromåret kompletterade han maskinparken med en solohyvel, delvis med tanke på det ridhus som nu växer upp på gården.

– Med hyvelmaskinen tar jag fram exakt det jag vill ha, försäkrar han. Allt som inte finns på brädgården producerar jag själv, som ek, ask och björk. Och jag sågar till allt virke för reparationerna på gården.

Och senast till hösten ska ridhuset vara färdigt. Då ska den vackra kristallkrona hustru Susann köpt hängas upp i sadelkammaren. Kronan på verket, så att säga.

– Det får ta den tid det tar, vi har ju andra jobb att sköta, men det mesta är ju faktiskt klart, säger Michael. Återstår bara finputset.