Tommys spegelpaneler.

Tommys spegelpaneler.

Det är inte matningshastigheten som bestämmer dagsproduktionen vid träbearbetning. Det viktiga är hur man lägger upp sitt arbete, säger Tommy Nordin trivs med att utveckla nya produkter och hitta rationella produktionslösningar.
Hans råd till alla som vill bli effektivare, är att börja med att se över logistiken. Det är ofta lönsammare än att köpa snabbare och dyrare maskiner.

Idag har Tommy växlat ned och driver egen verksamhet i Näsängets gamla skola i hjärtat av Höga kusten. Han förvandlade skolans slöjdsal och gymnastiksal till en rationell snickerifabrik i litet format. Här utvecklar han nya produkter och söker rationella produktionslösningar.
Den första produkten i det nuvarande företaget var ett system för spegelpaneler. Det finns, vad han vet, ingen annan tillverkare i Europa för denna udda produkt, mest efterfrågad av dem som äger hus byggda runt förra sekelskiftet.

Speciell fräsmaskin
Åldrat trä är en annan av Tommys produkter.

Åldrat trä är en annan av Tommys produkter.

För ändamålet konstruerades en mycket speciell fräsmaskin, delvis av komponenter från Logosol, och en limpress. Men två kompletta maskiner beställdes från Logosol, fyrkutterhyveln PH260 för tillverkning av limfog och multifräsen MF30 för ändbearbetning.
– Efter att ha jobbat med stora industrihyvlar så var jag lite tveksamt till PH260. Matningen såg lite vek ut, säger Tommy.
Men misstankarna kom på skam. Efter att ha använt maskinen i snart tio år, konstaterar han att den är mycket kompetent och driftsäker. En genomgång av maskinparken visar att Tommy har kunskaper och resurser att tillverka en egen fyrkutterhyvel.
– Varför ska jag bygga egna maskiner när det redan finns en bra tillverkare, lyder hans motfråga.
Kreativiteten lägger han istället på att konstruera maskiner som inte finns på marknaden. Läs mer om hans unika paketeringsmaskin här på Nysågat.se!