En rund bastu med eleganta armstöd och ryggstöd i asp. Mikael Höglund använde badtunnestål när han byggde drömbastun. Men istället för att lägga ned bastutunnan lät han den stå på högkant. Nu hoppas familjen på snar invigning, och Mikael själv ser projektet som första prototypen på en egenutvecklad produkt.

– Grundtanken var att bygga stommen i gran, men när jag besökte Nolia upptäckte jag att många bastubyggare använde fura och då fick det bli så. Dessutom doftar fura så gott när man hyvlar, säger Mikael Höglund, som använt sin fyrkutterhyvel PH360 i bygget.

Den runda bastun kommer att pryda sin plats på gården i Grämesta och går under smeknamnet ”hattstugan” eftersom den påminner om Elsa Beskows illustrationer i barnboken från 1930. När Nysågat kommer på besök är bastun nylaserad och väntar på specialbeställda fönsterglas. Den runda formen går igen i den eleganta inredningen. Ryggstöden är vackert rundade och aspen ger en mjuk yta.

– Aspen fällde jag för fyra år sedan från egen skog. Jag sågade upp stockarna och nu kom de väl till pass, säger Mikael Höglund, som ser fram emot att få testa och utveckla sin produkt.

Klicka här för att se den bastun invigd!