Ett vackert golv av hickoryträ blev resultatet när Charlie Griffin och hans familj bestämde sig för att bygga färdigt golvet de påbörjade för över 28 år sehickory_golv_202dan.
Charlie Griffin och hans fru Kathleen har uppfostrat 6 barn i huset som de själva byggt. Men när det blev dags att lägga golvet i vardagsrummet fick de slut på både ork och material.

– I 28 år hade vi bara ett enkelt plywood-golv. Det har varit ett bra golv att uppfostra barn på. Vi behövde aldrig oroa oss för spill, och om barnen ville skruva fast granen i golvet för att hindra den från att falla så var det ok, säger Charlie som jobbar på Logosol-kontoret i USA.

Vackert virke

golv_hickory_202Familjen hade tidigare fått ett parti hickoryträ från en släkting, som var tänkt till golvet. Men timmerhögen blev liggande under en presenning och först i höstas började familjen att arbete igenom högen.
– Virket hade färgats av väder och vind, först trodde jag att det var förstört, berättar Charlie. Men när vi började att hyvla kunde vi se hur ett riktigt vackert golv växte fram!
Hickory är ett segt och hållfast virke – inte det lättaste träslaget att jobba med.
– Det krävs tålamod och bra verktyg, säger Charlie. Genom att hyvla både sidorna kunde vi välja den bästa sidan på plats när det var dags att lägga golvet.

Favoritbitar

golv_tra_202Golvet innehåller flera ”speciella” bitar för familjemedlemmarna. Charlie berättar en historia om sin del:
– Det verkar som en jägare jagade ekorrar en dag och sköt på en och missade. Kulan som missade den lyckliga ekorren blev kvar i en bit golv och gick igenom hyveln. Vi märkte det inte förrän den var i genom. Nu lyser den upp fint och är en unik del i vårt golv, förklarar han.
Det har dessutom blivit ett spel för nya besökare att hitta kulan i golvet!