På landsbygden måste man vara mångsysslare. Det vet Hans-Olov Lönn och sambon Monika Nylander som driver Järbo Trädgårdsservice med Bygg & Trä. I företaget ryms lite av varje. Största uppdraget är presentförpackningar till bryggeriet Jädraöl, en produktion som nu ska bli betydligt mer rationell. Med stöd från Skogsstyrelsen bygger paret en helt ny såg- och snickeribyggnad med bygghandel och kontor.

– Här ska bandsågen stå med fyrkutterhyveln från Logosol och lamellsågen, pekar Hans-Olov Lönn när han visar runt på bygget som än så länge bara kan anas i gruset. På ritbordet är det betydligt verkligare och för varje kvadratmeter finns en snillrik lösning.

Kan arbeta effektivare

Hans-Olov Lönn bor med sin familj på släktgården i Järbo utanför Gävle. Härifrån drivs även företaget som bland annat producerar 3000 träpresentförpackningar per år för bryggeriet Jädraöl.

– Idag är maskinerna utspridda i olika byggnader och en grundtanke med det nya huset är att vi ska kunna få en mer effektiv produktion, säger Hans-Olov Lönn, som har funderat en hel del på hur han ska få tillverkningslinan så smidig som möjligt.

Maskinerna ska placeras i ordningen: sågning, klyvning och hyvling. Bland speciallösningarna finns ombyggda transportband för bakarna och ett genomtänkt fläktsystem som tar hand om sågspånet.

– Att bygga upp en riktig produktionslina har flera fördelar. Vi kan ta fler uppdrag, hålla leveranstider, arbeta effektivare och garantera en jämn kvalité. Sen är det ju roligare att jobba när det är enkelt, säger Hans-Olov Lönn.

Den nya såg- och snickeribyggnaden uppförs med stödet Väx med skogen som ingår i regeringens satsning för att skapa förutsättningar för ökad ekonomisk tillväxt inom träförädling. Namnet på verksamheten blir Sefres trävaruhandel.

– För oss betyder det mycket att vi fick vår ansökan beviljad. Det visar att vi är på rätt väg, säger Hans-Olov Lönn, som har fullt upp att få bygget under tak. – Stommen ska upp innan snön och sen blir det väl att spika inomhus i vinter.

Lokalproducerad kvalité

Förutom presentförpackningar har företaget uppdrag inom bland annat panel och golv. I produktionen används lokalproducerat virke med hög kvalité.

– Virket kommer från egen skog och lokala skogsägare. Ofta går det till så att någon har beställt en trädfällning och så får trädet följa med hem.

I sitt arbete verkar Hans-Olov Lönn för att sprida kunskap om fetved som ett mer miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat virke. Som skogsägare kan man ta fram egen fetved genom att aktivera trädets skyddsmekanismer. Fetved produceras från furu som randbarkats eller toppkapats för att få en ovanligt hög andel av kåda och hartser.

– Det vi bygger i dag ska även vara hållbart i framtiden. Vi måste börja ta ansvar för vilket material vi väljer, säger Hans-Olov Lönn.

Läs mer om fetved på webbplatsen fetvedensvanner.com
Se även jarbots.se och sefres.se.