Rysslands första ishotell ligger strax utanför Arkhangelsk. Med hjälp av en Solosåg har isblocken sågats till den imponerande byggnaden som har formen av ett hjärta.

ishotell_6_204Kiril Bair och hans konstnärsgrupp kommer från Moskva. Tillsammans reser de runt i Ryssland och skapar små och stora konstverk – huvudsakligen av is.

Första ishotellet i Ryssland

Att såga isblock var huvudsyftet när de köpte en Solosåg M7 från Logosol. Gruppen är ständigt på resande fot och engagerade i mässor, och konstnärliga och kommersiella projekt.
ishotell_2_204Ett av dessa unika projekt var uppförande av ett ishotell i Malinovka som ligger utanför Arkhangelsk. Hotellet blev det första ishotellet i Ryssland och huvudattraktionen på arkitektmässan i Malinovka.
Hotellprojektet är mycket imponerande, inte minst på grund av sin storlek. Man använde sig av 5500 m³ snö och 500 stora isblock. Hotellbygget sysselsatte 70 arbetare och 30 arkitekter. Arkitekterna fick fria händer och kunde förverkliga sina konstnärliga drömmar till fullo. Förutom bygget finns ett avancerat ljusspel som sätter färg på isen och snön. Solosågen blev naturligtvis ett perfekt verktyg!

Jämnare isblock med Solosågen

ishotell_3_204Nu hägrar små och stora projekt för gruppen. Det handlar om att välja de som mest gynnar skaparlusten hos Kiril och hans vänner. Och det som förenar projekten är materialet – is. Fördelen med is är att det går så snabbt att bygga.
– Att skapa en skulptur av brons kan ta ett helt år. Samma sak gjord av is tar tio dagar. Vi kan bygga stora slott : 60 meter långa och 9 meter höga!”, berättar Kiril Bair, som är gruppens konstnärliga ledare.
Att skära i is är ingen ny ide. Skulptörerna i hela världen använder el- och bensinsågar för att dela isblock. Att såga med Logosols sågverk M7 är ett stort steg framåt. Man får fram mycket större och jämnare isbitar som är lätta att bearbeta vidare.