– Med ABB:s nya 8 kW högeffektmotor till våra sågverk har vi en motor som aldrig blir överanstängd och dessutom kan köras på 16 A säkring, säger Mattias Byström, produktutvecklare på Logosol.

abb_motorABB levererar de flesta av de elmotorer som driver Solosågen.
– Vi har haft ett mångårigt samarbete kring den vanligaste elmotorn till kedjesågen, den på 5 kW, säger Mattias Byström.
Nu fördjupas samarbetet genom ABB:s nyutvecklade högeffektmotor som passar perfekt för många av Solosågens kunder. Den ger hela 8 kW märkeffekt och kan tack vare den avancerade konstruktionen ändå köras från ett vanligt trefasuttag säkrat till 16 A. Det som de flesta solosågsägare har tillgång till.
– 8 kW–motorn kan momentant ge nästan den dubbla effekten utan att säkringarna går, berättar ABB:s Hans Lindgren. Hemligheten är att motorn är liten. Vid start är det alltså jämförelsevis liten massa som dras runt – därför krävs inte så hög startström som för en konventionell 8 kW–motor.
– På det viset har vi en motor som aldrig blir överansträngd, kompletterar Mattias Byström. Den blir inte heller så varm, vilket faktiskt minskar elförbrukningen, ett miljöplus.

ABB_solosag_elmotor