Alla som sågar sitt eget virke är lika fascinerade av samma sak: Förvandlingen av skrovliga stockar till släta plankor.
Formgivaren Anton Alvarez fångade det magiska ögonblicket i en bänk som visades under London Design Week i slutet av september.

– Den sågade ytan blir så bra att den inte kräver någon ytterligare bearbetning, säger Anton Alvarez som sågade fram en sittplats i form av en triangel ur en stock amerikansk körsbär. Foto: Petr Krejci

– Den sågade ytan blir så bra att den inte kräver någon ytterligare bearbetning, säger Anton Alvarez som sågade fram en sittplats i form av en triangel ur en stock amerikansk körsbär. Foto: Petr Krejci

Anton Alvarez är från Sverige och använde under sin utbildning ett Big Mill sågverk från Logosol för att skapa annorlunda möbler.
De första försöken gav mersmak. När han fortsatte sina studier vid det anrika universitetet Royal College of Art i London, fick han chansen att utveckla idén om att såga fram möbler.

Uppdraget kom från American Hardwood Export Council. Organisationen verkar för ökat användande av amerikanskt lövträ.
Genom projektet ”Out of the Woods” fick avgångseleverna på utbildningen i produktdesign uppdraget att skapa miljöriktiga möbler ur ett livscykelperspektiv.

Grovt obarkat körsbär

– Drömmen vore att tillverka möbler som placeras där träden har fällts, säger Anton Alvarez.

– Drömmen vore att tillverka möbler som placeras där träden har fällts, säger Anton Alvarez.

Det räckte inte med att möblerna tillverkades av ett hållbart material. Designen måste kännas relevant långt in i framtiden, för att undvika att fullt funktionella produkter kasseras när trenderna växlar.
Anton Alvarez hade ett önskemål:
– Jag ville utgå från en obarkad stock.
Tanken var att han skulle göra det i USA, på den plats där trädet avverkats och att resultatet sedan skulle fraktas till utställningen i London. Men istället skickades en obarkad stock av amerikanskt körsbärsträd till London.
– Körsbärsträden som växer här i Europa är bara tunna pinnar jämfört med det här. Jag skulle väldigt gärna vilja se en skog av grova körsbärsträd, säger Anton Alvarez.

Perfekt kontrast

Målet var att skapa en stark kontrast mellan den grova barken och en perfekt sågad yta. Vilket är tvärtemot estetiken bakom skulptering med motorsåg, som ger grova ytor med ungefär samma känsla som barken. Han var på jakt efter det som alla sågare upplever när man lyfter av locket efter första snittet och möts av en perfekt sågad yta.

Mötet mellan grov bark och finsågad yta väckte stort uppseende under London Design Week. Foto: Petr Krejci

Mötet mellan grov bark och finsågad yta väckte stort uppseende under London Design Week. Foto: Petr Krejci

Bänken sågades fram med stor precision, även denna gång med ett Big Mill sågverk. Halva stocken blev en sittplats i form av en perfekt sågad triangel. Andra halvan fick behålla barken. Det blev ett möte mellan naturen och designen, mellan det grovhuggna och förädlade.
– Kedjan ger en fin och spännande yta utan att hyvlas, säger Anton.
Bänken väckte stort uppseende under designveckan i London. Den stack ut bland de sammanlagt tolv möbler som togs fram under projektet.

Drömprojektet och maskinen

Planer finns på att American Hardwood Export Council ska ställa ut de tolv bidragen på andra platser i världen. För egen del hoppas Anton Alvarez på ett uppdrag av mer stationärt slag.
Big_Mill_AHEC_RCA-Installation-Photo-16_credit_Petr-Krejci-(Custom)– Drömmen vore att tillverka möbler som placeras där träden fälldes, som en del av naturen, säger han.
Just nu ägnar han sig åt ett annat projekt, som visas under hösten på en utställning om svensk design i Tokyo. Han har skapat en metod för att sammanfoga möbelkomponenter. Istället för skruvar och tappar har han utvecklat en maskin som bilder ihop komponenterna med tunna trådar. Mer om det finns på hans hemsida www.antonalvarez.com.

Timberjig minisågverk
Logosol Timberjig förvandlar din motorsåg till ett ultraportabelt minisågverk. Utrustningen är lätt att bära med sig och enkel att använda. Stabila balkhållare och sågmått i exakta steg underlättar arbetet och ger ditt virke rätt dimensioner. Du får bra resultat direkt med imponerande precision.
Läs mer här >>