Nu har Logosols timringskurs hittat sin rätta plats, mitt i storslagna Höga Kusten. Samarbetet med Nordviks Naturbruksgymnasium ger kursdeltagarna en inramning av vacker natur, lantligt boende och närproducerad mat med kött och grönsaker från egna gården.

– Det är helt enkelt suveränt. Maten är fantastisk och eftersom alla bor på området kan vi jobba tills det blir mörkt, säger timringslärare Leif Johansson.

En äkta timmerknut

För 15 år sedan gick han Logosols timringskurs för Tycho Loo, nu håller han den själv. Under veckan på Nordvik lär han deltagare från hela Sverige hur man använder rätt verktyg för att göra en äkta timmerknut. Det blir flera övningsvarv på stugan som byggs upp under kursen.

– De får med sig alla grunder man behöver för att bygga ett eget timmerhus. Sedan gäller det att fortsätta att öva hemma för att bli riktigt bra, säger Leif Johansson, som vet vad han pratar om.

Hemma i Mörtfors, Småland står en välanvänd 15 meters Solosåg M7 med elsåg och timmerfräs. Efter timringskursen med Tycho Loo har han timrat både det egna boningshuset på 158 kvadrat och ett mindre förråd på 20 kvadrat. Dessutom ett 1 ½ planhus på 120 kvadrat, ett båtmanstorp i skärgården utanför Valdemarsvik och ett par friggebodar. Utrustningen kompletterades för några år sedan med en PH260-hyvel och vertikalfräs MF30 som bland annat användes för att göra ändspontat köksgolv i det större timmerhuset. – Jag har alltid tyckt att trä är ett intressant material att jobba med, säger Leif Johansson, som trivs bra som timringslärare.

Sveriges äldsta lantbruksskola

Som utbildningsplats är Nordvik en naturskön oas där man kan bo och fokusera. – För oss är det viktigt att hitta inspirerande samarbeten med företag inom vårt område. Logosol passar perfekt och tillsammans kan vi skapa nya utbildningar, säger Sara Mattsson, rektor på Nordvik.

Nordviksskolan har bedrivit jordbruksutbildning på en och samma plats sedan 1868 och är Sveriges äldsta lantbruksskola. Idag kombinerar man gymnasieutbildning med vuxenutbildningar inom bland annat hovslageri, florist och trädgårdsanläggning. Nytt för i år är timringskursen som ges i samarbete med Logosol.

– Logosol har ordnat timringskurser i många år. Då har vi hållit till i Härnösand på gårdsplanen utanför kontoret. Nu känns det som att vi har hittat rätt plats för kursen och en aktör som har stor erfarenhet av att genomföra utbildningar, säger Bengt-Olov Byström, som hoppas att Nordvik kan bli platsen för fler kurser inom småskalig träförädling i framtiden.
Under kursveckan på Nordvik ingår ett besök på Logosol i Härnösand med visning av maskiner.