Vad är vad och vad är bra till vad? Vi tar Martin Lindqvist på Toolbox till hjälp och reder ut begreppen kring kuttrar, stål och andra verktyg som hör träbearbetning till.

Martin Lindqvist på Toolbox reder ut begreppen.

Martin Lindqvist på Toolbox reder ut begreppen.

Företaget Toolbox har tillverkat stål för Logosol ända sedan den första trekutterhyveln lanserades för drygt 15 år sedan. Företagen har idag ett mycket nära samarbete.

Fakta – olika stål
Verktygsstål eller kolstål

Används ofta i industrihyvlar och för att slipa fram profiler. Stålen slits relativt snabbt, men är enkla att slipa om. Till en början är de vassare än andra stålsorter, men skärpan avtar snabbt.

HSS, även kallat snabbstål

Namnet är missvisande eftersom det handlar om en legering som håller skärpan längre. Hårdheten gör det svårare att slipa fram profiler med bra resultat. Därför tillverkas Logosols profilstål med en metod som heter gnistning. I mjuka träslag som gran och tall är HSS det bästa alternativet.

Hårdmetall
Maria Linder kontrollerar ett stål efter gnistning. Hela processen är mycket exakt och helt datorstyrd.

Maria Linder kontrollerar ett stål efter gnistning. Hela processen är mycket exakt och helt datorstyrd.

En legering av flera metaller med wolframkarbid och kobolt som huvudsakliga ingredienser. Extremt hårt men samtidigt sprött. Håller skärpan länge, men är svårt att slipa. Sprödheten gör att stålet kan gå sönder om man tappar det i golvet eller kör i en hård kvist. Hårdmetall kan bli aktuellt vid hyvling och bearbetning av stora mängder hårda lövträslag, i Sverige främst ek.

TB90 och TB92

TB betyder Toolbox och är den vanligaste typen av kutter för hyvlar och fräsar. Stålet hålls på plats med piggar och en kil. Det betyder att stålet hamnar exakt rätt varje gång. Genom att Toolbox använder samma nollpunkt för alla stål, kan stålen bytas utan att maskinens inställningar behöver ändras. Nu finns dessutom en större släkting till TB90-kuttern. Den är 120 mm hög och klarar stål på upp till 130 mm. Utvecklad för bland annat nya Logosol PH360, men passar även på PH260.

Räffelkuttrar

Stål till TB90-kuttern finns i två tjocklekar, 4 och 5,5 millimeter. De tjockare stålen tillåter fyra millimeter större utstick, 25 mm istället för 21. För större utstick krävs tjockare stål och en annan typ av kutter. Här hålls stålen fast med räfflor, därav namnet räffelkutter. Det tjockaste räffelkutterstålet från Toolbox är åtta millimeter. Finessen med samma nollpunkt går dock förlorad.

Specialstål

Du har möjlighet att beställa stål som blir specialtillverkade enligt dina specifikationer. Alla CAD-ritningar sparas. Om kunden beställer nya stål, blir de exakt lika de gamla. Alla stål tillverkas individuellt, både standard och special, genom gnistning. Mycket förenklat skärs stålet med hjälp av elektricitet och hög temperatur. Tillverkningen är helt automatisk och börjar med att en CAD-ritning laddas in i någon av de fyra datorstyrda maskinerna
– Kvaliteten blir exakt densamma på standardstål och specialstål, säger Martin.