Mitt i den backiga, ljusa kulturbygden vars vindlande småvägar tar oss mellan jordbruk, konstgallerier och byar ligger Gårdsbutiken. Den ligger belägen i en liten dal mellan de granbeklädda bergen, ovanför sjön, bredvid keramikverkstan. ”Du kan inte missa det”, som det brukar heta.

Gården har funnits i familjen i 14 generationer och butiken som startades av Berit och Göte 1988 drivs nu av sonen David Nilsson och hans fru Anna, som tog över verksamheten 2009.
– Jag har tid att prata, men inte att stå still, säger David glatt en morgon i början av sommaren då vi pratas vid. Det arbetas i bakgrunden, det är mycket som ska förberedas innan kunderna kommer in vid elvatiden. Gårdsbutiken är ett populärt besöksmål i Höga Kusten. Platsen osar lantlig nostalgi och en trygg hembyggdskänsla.
– Att verka i bygden har alltid kännts naturligt för mig. Jag känner mig stolt över att kunna driva företaget vidare på familjens gård även fast det innebär mycket ansvar, säger David.

NÄRPRODUCERAD GÅRDSBUTIK OCH RESTAURANG

Gårdsbutiken startades 1988 och var då främst en gårdsbutik i den traditionella benämningen, man sålde kött och egenodlade grönsaker. 1996 utvidgade man butiken och öppnade restaurangen, nu har man ett brett sortiment med mathantverk från bygden.
– Vi har nötkött, lamm, strömming och lax, vi har grönsaker, plant och blommor från vårt växthus. Vi gör sylt, saft, chutney och glögg och säljer lokalbryggd öl och whiskey plus att vi har en heminredningsavdelning, säger David.

HEMSÅGAD INREDNING

På gården finns många byggnader som behöver underhåll och många byggprojekt som har och ska förverkligas. Kedjesågverket med elsåg samt en hyvel, både från Logosol, har blivit väl använda.
– Vi har uppdaterat inredningen i butiken och restaurangen med ny vankantpanel. Vi har lite egen skog och vi sågar gran som används till i stort sett alla byggnader här, oftast till trall och panel. Det blev också en speciell soffmöbel till restaurangen med 75 mm plank, berättar David. Inredningen av det egenproducerade virket passar fint in i den traditionella och hemtrevliga miljön, och även en hyvel från Logosol används flitigt.
– Med hyveln har det största projektet varit att tillverka trallvirke. Vi har även hyvlat liggande ytterpanel samt tillverkat ribb till stående panel. Förutom det har vi tillverkat grangolv, foder, sockel och taklist.

Sommaren var väldigt lyckad med många besök och bra försäljning trots det rådande läget. Under hösten ligger fokus på återhämtning och att umgås med familjen. Men framtida projekt finns alltid.
– Nästa byggprojekt är att en gammal bagarstuga ska få byta skepnad till en bastu, berättar David.
Klockan slår och butiken öppnar för dagen. Plingan på dörren plingar till och de första kunderna kliver in i Davids och Annas gårdsbutik.