Hos Snickeri & Service i Östersund är Logosol det självklara valet i maskinparken. – Vi arbetar med människor som har väldigt olika bakgrund. Då är det viktigt att maskinerna är lätta att använda och att det finns ett tydligt instruktionsmaterial, säger arbetsledaren Peter Madsen, som själv lärt sig hyvla och såga genom att ladda ned handböcker och studera filmerna på Logosols hemsida.

Ett lokalt kretslopp växer fram på Östersund Snickeri & Service. Virke hämtas i närområdet och förädlas till möbler och snickerier som kommer till nytta i kommunen. Gruppen har bland annat byggt skidställ och bänkar till skidstadion.

– Målsättningen är att aldrig behöva köpa en planka, säger Peter Madsen.

STOR KREATIVITET

Ute på gården väntar högar med stockar, en blandning av gran, björk, fura och till och med en 120 år gammal poppel som tidigare stod inne i Östersunds centrum.

– Det finns en stor kreativitet i verksamheten och oftast har vi den otroliga förmånen att själva få bestämma vad vi ska snickra. Vi har bland annat byggt en vedbod, bänkar, bord och en grillplats, berättar Peter Madsen.

Målet är att vara en självförsörjande verksamhet som utför hela virkesprocessen själva, från fällning, torkning, kapning, hyvling till färdig produkt. Logosol var det självklara valet när maskinparken skulle utformas. I lokalen finns både ett bandsågverk från Logosol och tvåkytterhyvel DH410.

– För oss är det viktigt att maskinerna är enkla att använda och att det finns tydliga instruktioner. Logosol har både lättanvända maskiner och en hemsida med filmer och bra instruktioner som man kan ladda ned. I princip kan vem som helst köpa sågverket, läsa materialet och börja såga, säger Peter Madsen.

OLIKA ERFARENHETER

Storfavoriten är handboken ”Stock till bräda”, som ofta får fungera som uppslagsbok i de många byggprojekten. Inom verksamheten arbetar människor med olika erfarenhet och bakgrund.

– Med rätt verktyg kan alla lyckas. En fördel när man jobbar med stockar och träförädling är att man kan skapa vad man vill i alla möjliga tjocklekar. Det är bara att såga och hyvla, säger Peder Madsen.

Snickeri & Service är en del av Östersunds kommun och har nära samarbete med flera lokala aktörer. Verksamheten startades redan på 1990-talet och hette tidigare Blomstergården.

B751 BANDSÅGVERK
Logosol B751 sågar i sitt standardutförande 4,8 meter. Sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 75 cm i diameter. Med fasta steg sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika snabbt och exakt varje gång. Du får en stabil och ytterst funktionell timmersåg som sågar bäst i klassen.
Läs mer här >>