Tillverka den perfekta julklappen som håller och blir älskad i flera generationer. Nysågat tagit fram byggritningar till två klassiska träleksaker.
– Det är makalöst roligt, intygar snickaren Berth Olsson som redan nu längtar till julafton när barnbarnen ska öppna paketen.
Se instruktionsfilm och ladda ner gratis ritningar på den fina gunghästen!

 

I år ska det vara träleksaker i julklapp. Logosol har tagit fram byggskrivningar till fyra klassiker, bland annat den här gunghästen.

I år ska det vara träleksaker i julklapp. Logosol har tagit fram byggskrivningar till fyra klassiker, bland annat den här gunghästen.

Lagom inför julstöket bad vi möbelsnickaren Berth Ohlsson att ta fram några byggritningar på klassiska träleksaker. Leksakerna som Berth valt ut är en gunghäst och en släde. Varje sak har en byggbeskrivning som kan laddas ned direkt som pdf.

Ladda ner byggritningarna på träleksaker som pdf

Till ritningarna hör också en film där Berth visar hur man gör för att tillverka robusta och miljövänliga julklappar. Klicka här för att se filmen direkt – länken finns också i slutet av artikeln.

Två klassiska träleksaker

I år ska det vara träleksaker i julklapp. Här hittar du byggbeskrivning, film och alla maskiner och verktyg som du behöver för att själv tillverka julklappar som håller och blir älskade i flera generationer.
– Berth har valt ut två klassiska leksaker av trä som man kan tillverka själv, säger Mattias Byström, produktchef på Logosol och pappa till Stella som gillar gunghästen.
– Hon leker med en pall som min farfar en gång tillverkade. Den har min pappa, jag och våra nu ganska stora pojkar också använt.
Det här är inget unikt. Rejäla träleksaker håller i flera generationer. Om de blir utslitna så kan de repareras eller återbördas till kretsloppet.
Först ut är gunghästen, en klassisk modell som den äldre generationen minns och som de minsta kommer att älska. Alla leksaker som presenteras med byggbeskrivningar och instruktionsfilm är riktiga gåvor från möbelsnickaren.
– Jag längtar till jul, när barnbarnen öppnar paketen, säger Berth.

Begagnat eller naturmaterial

bygga-gunghastEn trend bland dagens unga är att de väljer bort slit och släng till förmån för närproducerat, giftfritt och naturligt. Det kallas skämtsamt för tant-trenden. Stoppning av strumpor har blivit något av en symbol för den nygamla synen på livet.
Men trenden innefattar mycket mer, inte minst leksaker. Enligt en av leksaksbutikerna på nätet undviker unga föräldrar plastleksaker, i synnerhet batteridrivna. Istället väljer man begagnat eller köper nytt av naturmaterial som trä. Men helst av allt skulle många vilja tillverka leksakerna själva. Inte minst mor- och farföräldrarna. Vi hoppas att du ska inspireras av ritningarna – lycka till!