Så har dagen äntligen kommit då vi svänger in på Stefan Gustavssons gård på Visingsö för att besöka honom på riktigt. I våras då vi pratades vid på telefon förstod vi att det skulle behövas ett verkligt besök för att få se hans gård och allt fint som Stefan bygger.

På det stora öppna fältet inramat av gedigna Visingsö-ekar står de vackra byggnaderna med anor från 1600-talet. Byggnaderna har Stefan renoverat med varsam hand och självklart med egensågat virke. I de två utställningshallarna som Stefan gjort iordning i ladugården, finner vi en stor samling möbler, skärbrädor, vinflaskehållare och ljusstakar, allt skapat med en med en otrolig känsla, där träets naturliga skönhet alltid är framträdande.
– Det projekt jag är mest stolt över är mitt ekbord där jag lät kvisten sitta kvar i bordsytan. Det är nåt jag aldrig har sett förut så det känns speciellt.
Stefan använder sig av allt från björk till ek i sina verk och blandar gärna olika träslag för att, som han säger, “få mer liv i dem”.
– Det fantastiska med en Logosolsåg är att man kan såga precis det man vill, säger Stefan med ett leende lika brett som hans härliga västgötska. Han berättar hur han lärt sig sågandet helt själv och menar att det är det bästa sättet, att låta det ta sin tid och att man alltid lär sig något nytt även efter 15 år.
Stefan visar runt i lokalerna vidare ut på ägorna. Kedjesågverket från Logosol står snyggt placerat med öppna vidder som utsikt. Stefan har byggt ett praktiskt stockbord för att underlätta stockhanteringen. Det märks att Stefan älskar det han gör och trä som material. Vi anar att Stefan redan nu vet vad stocken som ska sågas härnäst ska bli och vi vet att det kommer bli helt fantastiskt.