För snart femton år sedan köpte Nik Bailey en fyrkutterhyvel PH260 till familjegården i Laytonville, Kalifornien. Idag levererar han Logosols maskiner till kunder över hela USA, som vd för familjeföretaget Bailey’s.

Bailey’s är ett av USA:s största postorderföretagen inom trä och skog och en stor leverantör av Logosols produkter.

Handplockat sortiment

Nik Bailey leder familjeföretaget som startades 1975. Redan då handplockades sortimentet utifrån egen erfarenhet. Hans farföräldrar kom till norra Kalifornien under 1950-talet för att arbeta i sågverken. När Nik föddes bodde hans föräldrar i en liten husvagn i Mendocino County där pappa Bill jobbade som skogshuggare.

– Vi flyttade dit det fanns arbete. Men sedan råkade min far ut för en olycka. Han kunde inte fortsätta sitt jobb i skogen, men han vill inte heller lämna branschen han kände så väl, berättar Nik.

Olyckan ledde till att Bill Bailey och hustrun Judith startade ett företag med affärsidén att leverera bra verktyg till skogsarbetare. Bailey’s sålde motorsågar och robusta arbetskläder, främst till skogshuggare som jobbade längre perioder ute i skogen.

Redskap för skogshuggare finns fortfarande i Bailey’s sortiment. Samarbetet med Logosol har breddat sortimentet ytterligare med hyvelmaskiner och portabla sågverk.

Bastu av Redwood

Familjen Bailey äger en skogsfastighet nära Laytonville där Nik gärna testar produkterna själv innan de tas in i sortimentet. I den fasta maskinparken ingår en fyrkutterhyvel PH260.

– När du har en PH260 hittar du värdefulla stockar överallt, säger Nik, som ger sitt eget bastubygge som exempel.

– Det var lite av en unik situation. Vi hade tillgång till några bärgade Redwood stockar från en närliggande fastighet. Stockarna var troligen från runt sekelskiftet och utsorterade eftersom de var mindre perfekta. Det fanns massor av korta stockar med stora knutar och trasiga bitar. Vi sågade upp dem och hyvlade brädorna på PH260, berättar Nik. De korta Redwood-virket blev det perfekta materialet för en bastu.

– Virket fick ett helt nytt värde när det kördes igenom hyveln, konstaterar Nik, som ser stora möjligheter för Logosols produkter i USA.