[quote_box_center]

Hur gick det sen?

Det har blivit många fina Nysågat-reportage genom åren. Men hur gick det sen med alla drömmar och planer? Nysågat ringde upp familjen HU Sämberg som tidigare medverkat i tidningen. Här är deras berättelse! För att läsa tidigare artikel klicka här!

[/quote_box_center]

Virket från den egna skogen ligger färdigsågat och snickeritorrt. Timmerstommen är under tak och snickerimaskinerna har flyttats in så att tillverkning av fönster och inredningssnickerier kan ta fart. 

– Vi har pratat om köksluckor, och kanske en sänggavel. Men, vi har en hel del kvar att göra innan det är dags för detaljer, säger Therese Sämberg.

På gården Gurseröd i norra Bohuslän bygger Therese och Christian Sämberg sitt drömhus i takt med livets små och stora händelser. Paret flyttade hit 2005 och bor i ett äldre hus, samtidigt som de bygger det nya.

Lär genom att bygga själv

När Nysågat kom på besök för två år sedan var husplanerna redan i full gång. Istället för att timra själva, vilket var den ursprungliga idén, hade de bestämt sig för att köpa en färdig timmerstomme och inrikta den egna insatsen på sågning av virke och fönstertillverkning.

– Vi håller fast vid planen. Visst finns det en ekonomisk aspekt, men genom att såga och snickra till oss själva lär vi oss dessutom maskinerna som vi vill använda i vår verksamhet. En annan sak vi lärt oss om stora byggprojekt är att det mesta tar mycket längre tid än man först trott. Sedan händer det saker i livet, som gör
att man vill stanna upp, säger Therese.

Den största händelsen är att sonen Lukas hunnit bli storebror. Lilla Alfred var bara två dagar när första timmerlasset anlände. Timmerstommen restes i april 2012, under sommaren målades huset med järnvitriol och taket lades med egentillverkad råspont. Takpannorna hann komma på plats inför vintern.

– Då var huset tätt och vi kunde pusta ut, minns Therese.

Ett kretslopp

Gården har en imponerande maskinpark med Logosols bandsågverk, tvåkutterhyvel, formatsåg, rikt- och planhyvel, multifräsen MF30 och Sauno virkestork. Tanken är att utveckla verksamheten till en heltidssysselsättning och på egen hand förädla skogen till högvärdiga produkter.

– Vi har allt vi behöver och är väldigt nöjda med maskinerna. Men att ersätta tvåkuttern med en fyrkutterhyvel någon gång i framtiden vore inte fel, en sådan maskin skulle halvera arbetstiden, säger Therese, som gärna arbetar med snickerimaskinerna.

Idag har både Christian och Therese heltidsjobb utanför gården. Företaget CTS Jord & Skog driver de på fritiden. Förädling av den egna skogen på 86 hektar och jordbruket är grunden i gårdens kretslopp där inget går till spillo. Hästarna hjälper till att skota fram timret. De bästa stockarna sågas och förädlas, spånet används som strö till kor och hästar och blir i förlängningen gödsel på åkrarna. Virket som är för klent att säljas som massaved blir flis till värmepannan.

En kamel från Öland
Nyligen byggdes ett flishus och det senaste tillskottet bland gårdens djur är en kamel som kommer från Ormöga kamelranch på Öland.

– Vi hade pratat om att skaffa en kamel i flera år och i somras fick vi kontakt med en uppfödare som vi hälsade på, berättar Therese. Fölet hämtades hem i december och har fått namnet Khubilai. Nu ska den lilla kamelen tämjas och finna sig till rätta i den nya miljön.

Läs mer om Khubilai på gårdens webbplats: http://cstjordskog.se