Dagen då Dave Barnes i Arkansas packade upp sin nyköpta hyvelmaskin från Logosol tjänade han över 6.000 kronor.

– Vi öppnade lådan och började tjäna pengar direkt. Första jobbet var hyvling av ett stort parti cederträ som beställts som tak till ett semesterhus, berättar Dave som har ökat sin omsättning rejält efter köpet av fyrkutterhyvel PH260.

Dave Barnes driver sågverket i Arkansas under namnet Arkansawyer. Med sin småskaliga verksamhet fyller han tomrummet efter de stora sågverken som en gång dominerade bygden. Industrierna lades ner, en efter en, och idag har det blivit viktigare att hitta lönsamhet i unika produkter än att producera stora volymer.

Ökad omsättning

Fyrkutterhyvel PH260 har blivit en viktig del av maskinparken som även består av ett litet bandsågverk. Hyvelmaskinen har ökat omsättningen, redan från dag ett.

– Första uppdraget var hyvling av ett stort parti cederträ. Vi öppnade lådan och maskinen stod kvar på pallen under hela jobbet, berättar Dave Barnes.

Unika produkter

Idag producerar sågverket bland annat golv, dörrar, stolpar och paneler. En växande efterfrågan gäller unika produkter, som gärna får visa spår av missfärgningar och maskhål.

– Många kunder vill ha något speciellt. Just nu finns det ett stort intresse för blånad, det vill säga virke med en blåaktig defekt som normalt skulle sorteras bort. Genom att köra det genom hyveln får jag fram en mycket lönsam produkt, säger Dave Barnes, som har planer på att expandera. Hans uppfattning om PH260 är klar.

– Snabb installation och snabba omställningar har varit viktigt för lönsamheten. Jag uppskattar verkligen hyvelmaskinens mångsidighet. Den gör ett bra jobb till ett bra pris, säger Dave Barnes.