I den nyrenoverade gäststugan i Nyadal finns det plats för både sprickor och ojämnheter. – Jag ville blanda lantlig stil med moderna material, förklarar Logosols produktchef Mattias Byström, som byggde två unika fondväggar av skräpvirke istället för att köra det på tippen.

Det doftar både hemtrevligt och nymålat när Mattias Byström visar runt i den lilla gäststugan som står klar efter sommarens renovering. Köket är modernt, samtidigt som två robusta fondväggar i skräpvirke skapar en lantlig känsla.

Inredning med olika karaktär

– Det blir alltid spännande när man blandar olika stilar. Virket till fondväggarna har sågats ur stockar som redan torkat, vilket gör att det finns en hel del sprickor. Sen räddade jag några plank ur en brädhög med olika dimensioner som legat ute ett tag. Virket i högen hade väl egentligen passat bättre på en majbrasa, säger Mattias Byström.

De två fondväggarna har han byggt på lika olika sätt. Väggen som målats svart är hyvlad med not och spont.

– Jag valde en svartblank färg som jag tunnade ut för att behålla virkets grova karaktär, berättar Mattias.

Ett levande resultat

Den vita fondväggen består av fyrsidigt hyvlade brädor, utan spont och not. Brädorna är monterad på tjärpapp för att få en svart bakgrund.

– De vitmålade brädorna är långt ifrån raka och skapar lite slumpmässiga mörka glipor, som kommer att breddas lite ytterligare när virket torkar några procent till, säger Mattias. Dimensionerna på virket är allt från 40-180 mm.

– Det är enkelt att ställa in fyrkutterhyveln så att brädorna får samma tjocklek, fast med varierande bredder. Resultatet blir levande och unikt, säger Mattias Byström.