Efter flera år i Sydafrika flyttade Janne Hellgren med familj tillbaka till Sverige. De köpte en släktgård utanför Gislaved och Janne ville prova på förädling av den egna skogen. Ett sågverk och en hyvel senare är verksamheten i fullt gång!

planer_ph260_value_475Janne arbetade under många år för Atlas Copco, som expert på de allra största maskinerna för bergborrning. Typen heter TBM och är en gigantisk apparat av samma sort som till sist lyckades bryta igenom Hallandsåsen. Jobbet förde familjen till Sydafrika, men 1995 öppnades möjligheten att köpa en släktgård i Sandshult utanför Gislaved. Det mesta av fastigheten är skog, närmare bestämt 180 hektar.
– I längden gick det inte att sköta gården och bo i Sydafrika, säger Janne.

Köpte Solosåg av pappa

För tio år sedan flyttade familjen tillbaka till Sverige och Janne insåg att det var möjligt att försörja sig på skogen. Men han saknade erfarenhet, hade inte ens använt en motorsåg.
– Farsan hade ett litet ställe i Västergötland och köpte en Solosåg i början av 1990-talet. Jag köpte den av honom och började såga virke från egen skog.
Ryktet om den sågande bergsborraren spred sig och Janne sågade både hemma på gården och körde runt med sågverket på taket för att såga åt andra.

Nästa investering: en PH260

Snart insåg han att kunderna helst ville ha hyvlat på alla fyra sidorna och att den stora förtjänsten låg i lister och paneler. Nästa investering blev därför en PH260 fyrkutterhyvel.
– En jättebra maskin och lätt att lära sig använda även för mig som saknade erfarenhet av liknande maskiner, lyder Jannes omdöme.