När stormen Gudrun vräkte omkull flera årsavverkningar i de småländska skogarna växte Jannes hobbysågningen till ett eget företag. Solosåg kompletterades med ett större bandsågverk och virkestork.

Den rejäla virkestorken.

Den rejäla virkestorken.

Janne Hellgren jobbade några år i Sydafrika. När möjligheten öppnades att köpa en släktgård i Sandshult utanför Gislaved valde familjen att flytta hem. Janne köpte en Solosåg och började såga virke från egen skog, både till sig själv och andra. Men efter stormen Gudrun 2005 räckte Solosågen inte till på långa vägar och ett större bandsågverk införskaffades. Det blev också starten för en professionalisering av verksamheten, från en bisyssla till skogsbruket till ett företag med eget namn: Sandhults Trä.

En rejäl virkestork

Nästa investering blev en rejäl virkestork, med vagn på räls för virket. Det är en egen konstruktion, men det syns att Janne hämtat inspiration från större sågverk innan han

Recepten för alla lister och paneler som tillverkats skrivs ned på provbitar. Sortimentet har blivit mycket stort.

Recepten för alla lister och paneler som tillverkats skrivs ned på provbitar. Sortimentet har blivit mycket stort.

började bygga. Torken gör verksamheten oberoende av väder och årstid. Det går alltid att få fram rätt virke i rätt kvalitet från egen skog. Det uppskattas av kunderna som finns över hela södra Sverige. Det är både privatpersoner och byggfirmor.
– Byggarna gillar att de får rätt kvalitet och slipper sortera. Om du köper ett virkespaket från ett större sågverk så är det långtifrån allt som håller måttet, konstaterar Janne.

Träförädling och planering

Verksamheten har idag sådan omfattning att Sandshults Trä inte bara täcker sina kostnader och ger Janne Hellgen en rimlig försörjning. Dessutom har företaget en anställd i form av Kent Lindh som både arbetar med träförädling och ute i skogen med bland annat plantering.

Kent Lindh och Janne Hellgren vid den fyrkutterhyvel som är kärnan i verksamheten för Sandshults Trä.

Kent Lindh och Janne Hellgren vid den fyrkutterhyvel som är kärnan i verksamheten för Sandshults Trä.

– Det här är världens bästa jobb, fritt och mycket frisk luft, säger Kent som till skillnad från sin arbetsgivare är uppvuxen med en motorsåg och gått i skogen ända sedan han var liten.
Som de flesta proffs på småskalig träförädling driver familjen Hellgren ett blandbruk där andra intäkter kommer från loppis, hästar, uthyrning av sommarstugor och på gården
finns även några mindre hus som hyrs ut året runt.
– Man blir inte rik, men det går absolut att skapa sig en försörjning om man ligger i, sammanfattar Janne Hellgren.

Virkestorkning
För finsnickerier behövs torrt virke. Lister, möbler, golv eller fönster är exempel på när det är särskilt viktigt med torrheten. Helst ska det vara ner runt, eller till och med under, 10% och utan sprickbildning. Det kan vara svårt att åstadkomma med traditionell lufttorkning. Med en egen torkkammare får du perfekt torkat, värdefullt snickerivirke på några veckor.
Läs mer här >>