Sommarens stormar skapar problem för svenska skogsägare. Skogsstyrelsen varnar nu särskilt för spridning av granbarkborren. Som sågverksägare har du möjlighet att agera snabbt och förvandla mindre vindfällen till brädstaplar innan barkborrarna får fäste.

I början av juni fälldes omkring en halv miljon skogskubikmeter virke i de norrländska skogarna och nu är det bråttom att få ut granvirket. Mest oroande så här långt är granbarkborrarnas härjningar i Västernorrland och norra Gävleborg.

– Granvirke som ligger kvar i skogen efter  era hårda stormar i Mellannorrland har gynnat granbarkborrarna. Nu syns angrepp även på stående skog, rapporterar skogskonsulent Niklas Åberg i Västernorrland.

Stormfällt virke som ligger kvar ökar risken för skadeinsekter och när det handlar om relativt små mängder stormfällda träd lönar det sig sällan att anlita en entreprenör och sälja virket. Med ett eget sågverk har du möjlighet att förädla virket själv, för eget bruk.

Vår erfarenhet säger att de mängder virke som produceras på gården förr eller senare  nner sin användning inom familjen. Och om du sågar i höst och lägger på strö så har du torrt och  nt virke la- gom till vårens byggprojekt.