Efter många år som hyresgäst bygger Karin Jacobsson ett eget hus för sin snickeriverksamhet. Med stora visioner och två hyvlar från Logosol i maskinparken formar hon ett personligt företag med respekt för hantverkstraditioner.

Karin Jacobsson bor med sin familj i det gamla stationshuset i Älandsbro, strax norr om Härnösand. Tidigare har hon hyrt lokaler till sin verksamhet. Nu bygger hon ett eget snickeri hemma på gården.
– Det kostar en del att hyra år efter år och genom att bygga själv får jag allt precis som jag vill ha det och det blir enklare att jobba kvällar, säger Karin Jacobsson.

Bygger för att växa

Byggnaden på 180 kvadratmeter har plats för både maskiner och tillverkning, butik och kontor.
– Jag bygger för att kunna växa. I butiken ska jag sälja byggnadsvårdsartiklar och på sikt kanske jag får sällskap av en medarbetare. Jag skulle även vilja starta en kursverksamhet och ta fram en egen möbelkollektion. Just nu känns allt spännande och jag längtar tills bygget står klart så att jag kan fortsätta med mina kunduppdrag. Nästa steg blir att sätta in de höga fönstren som Karin tillverkat på traditionellt vis i kärnfura med spröjs, tappar, koniska naror och gammaldags glas.
– Det är faktiskt glaset som tagit längst tid. Jag ville ha gammalt fönsterglas för att få den där speciella känslan och i början hade jag problem med att glaset sprack när jag satte in det. Nu går det bättre och det ska bli så fint att få fönstern på plats.

Karin Jacobsson jobbade tidigare inom omsorgen innan hon utbildade sig i träteknik och gustavianskt möbelhantverk. Som företagare har hon specialiserat sig på att tillverka och laga fönster, dörrar och möbler enligt gammaldags hantverkstradition. Bland kunderna finns både privatpersoner, företag, museer och kyrkor.
– Det gamla hantverket är en skatt vi måste fortsätta att förvalta. Förr byggde man för att det skulle hålla och för att det skulle gå att laga. Så är det inte idag då vi är snabba på att köpa nytt och byta stil. När jag tittar på en gammal möbel försöker jag förstå hur den är tillverkad. Sedan använder jag samma material och sammansättningsteknik, säger Karin Jacobsson. Sedan tidigare finns en rikt- och planhyvel från Logosol i maskinparken.
– Den gör verkligen stor nytta i snickeriet. Jag kan hyvla breda ämnen och behöver inte lägga tid på att ställa om, det är bara att köra.

Ytterpanel med fyrkutterhyvel

Senaste investeringen är en fyrkutterhyvel från Logosol.
– Första uppdraget blev ytterpanel till bygget och nu väntar alla inomhussnickerier som lister och paneler för att få huset helt färdigt. På sikt kommer jag att kunna ta fram specialprofiler till kunder som vill återskapa äldre trälister vid renovering, säger Karin Jacobsson, som är nöjd med sina maskiner.

– Det enda jag saknar är en klyvsåg, men det får bli någon gång i framtiden.

Läs mer om Karin Jacobsson Byggnadsvård & Finsnickeri på www.snickarkarin.se