Ni kanske har sett serien Bergs drömkåk på Kanal 5? Kändisparet som köper ett fallfärdig lantställe i Stockholms skärgård och renoverar det från grunden. Carina som vi känner igen som programledare och komiker och Erik, Djurgårdens stabila försvarare och före detta fotbollslandslagsman. När en stor ek togs ner väcktes en önskan hos paret, att ta vara på virket och använda det i sina byggprojekt.

I slutet av maj ger sig Anders Mattson, som är säljare på Logosol, och Lars Wahlström, filmare och fotograf, iväg från Härnösand med bil och släp och styr söderut. Släpet är lastat med storstocksågverket Big Mill och ett kedjesågverk F2+. Målet med resan är att hjälpa Erik och Carina Berg att förädla den gamla eken som stod på drömkåkens tomt.

– Det är en vacker vårdag på Värmdö och vi ser fram emot våra 15 minuter av “fame”, berättar Anders. Att vara mitt i en tv-inspelning händer inte varje dag på kontoret och vi känner oss rätt stolta över att kunna visa upp våra fina produkter på bästa sändningstid, säger Anders glatt.

GROVA GRENAR BLEV FINT SNICKARVIRKE

Anders och Lars är laddade inför tv-inspelningen och kedjesågverken monteras och ställs in. Förutom den 4 meter långa och 70 cm grova ek som ska sågas kommande dag hittar Anders även ett antal grova grenar i en hög.

– Vi såg de grova grenarna och passade på att såga ett gäng fina ekbrädor. De var tänkta att bli ved och blev en uppskattad överraskning för Carina och Erik, som nu kan använda dem i något byggprojekt, berättar Anders.

BERGS ÄR ENTUSIASTISKA SÅGARE

När det blir sågdags i inspelningenschemat visar Anders för Carina och Erik hur de enkelt kan göra bred och grov plank av eken med Big Mill.

– Mitt intresse för att arbeta med trä började egentligen när vi köpte vårt hus och började ta ned lite träd. Då ville jag gärna ta tillvara på det istället för att bara elda upp virket, säger Erik, som är helt inne i sågningen och knappt kan slita sig för att återgå till tv-inspelningen. Efter en stund är det Carinas tur att ta över sågningen.

– Det var verkligen en grym upplevelse att såga. Otroligt smidigt och resultatet blev så jäkla bra, säger Carina efter att ha sågat med båda sågarna.

Vi frågar vad mer de har tänkt att bygga med allt fint virke. – Det snurrar en hel massa nya idéer i mitt huvud kring vad jag ska bygga. Funderar på en gunga som nästa projekt, säger Erik med ett brett leende.

ONE OF A KIND- UTEMÖBEL

När Nysågat några veckor senare kontaktar Erik har mycket hänt.
– Den stora eken vi fällde på vår tomt har blivit utemöbler, utesäng och bord. Det är mycket roligt att vi kunde använda det fina virket. Jag är riktigt nöjd och det är speciellt häftigt att kunna såga breda plankor att sitta på. Att skapa en one of a kind-utemöbel har gett mersmak.

– Ja, mer byggen blir det, säger Erik entusiastiskt.

Big Mill Storstockverk
Övergrova stockar sågas lättast upp där de ligger. Logosol Big Mill är en komplett utrustning som ger dig unika möjligheter att ta hand om värdefulla jättestockar. Såga breda, okantade skivor av olika fina träslag. Systemet med dubbla sågbalkar stabiliserar och ger högsta precision.
Läs mer här >>