Logosol kom i kontakt med Ferry Svan som stolta sponsorer till honom i hans satsning inom Timber Sports. Det visade sig också att familjen Svan är skogsägare med erfarenhet av att såga eget virke. När det var dags att premiärsåga med Ferrys nya bandsåg, en B751 PRO från Logosol, var Nysågat på plats.

Familjen Svans hus ligger vackert beläget med den egna skogen intill knuten. På gården finns också en stor lada som bland annat inrymmer Ferrys träningslokal och en såghusdel som är optimerad för sågverket.

MÅL ATT BLI BÄST I VÄRLDEN

Ferry satsar helhjärtat på Timbersports, en actionfylld sport där han använder yxa, hotsaw och handsåg för att såga eller hugga av en stock. Han är mycket stolt över sina framgångar hitills, men frågan är om inte föräldrarna är ännu stoltare. Hela familjen Svan är riktiga vinnarskallar. Både pappa Gunde, mamma Marie och systern Julia har tävlat i längdskidåking och Ferry tävlade både inom lägdskidåkning och motorcross innan han fann ”sin” sport, Timersports.
– Målet är att bli bäst i världen och med de resultat jag fått, ser jag att det måste gå, säger Ferry.

Den innovativa entreprenörsandan är tydlig hos familjen och det är tydligt att hela familjen är engagerade och stöttande i Ferrys ambitiösa satsning. I träningslokalen har Gunde byggt en specielmaskin som svarvar kubbar i björk eller asp till de exakta dimensioner som krävs vid internationella Timersports-tävlingar. Ferry har på så sätt obegränsad tillgång till kubbar när han tränar på att på kort tid hugga eller såga av dem på mitten. Det ligger också mycket tid i att trimma och sköta om den krävande utrustningen, som hotsaws, yxor och sågar. Det märks att skruvandet sitter i händerna på både Ferry och Gunde när de sätter igång med bandsågen.
– Jag är positivt överraskad. Det går väldigt bra och det går både fort och lätt att köra bandsågen. När man kommer igång med inställningarna är det bara att köra på, säger Ferry glatt.

STORSLAGNA BYGGPROJEKT AV EGEN SKOG

På Nysågat har vi genom året träffat många familjer som sågar och bygger tillsammans och det blir tydligt att det inte bara är resultatet som är i fokus utan också att göra någonting tillsammans. Så även här. Far och son har storslagna byggprojekt och virket som sågas hämtar de från den egna skogen.

– Vi har mycket skog och en del vindfällen när stormarna kommer. Sågverket är perfekt när man vill såga något ”special” när man ska bygga något. Då är det ju perfekt att kunna bestämma själv vad man vill få ut av stockarna, menar Ferry. Sågverket står på plats i ladan och en stor öppning gör det smidigt att komma åt och lasta in virke och lasta ut färdigsågade plank och brädor.

– Vi har lite småbyggen då och då men nu ska vi bygga en ny sommarstuga. Då kommer vi förmodligen använda sågverket väldigt mycket. Pappa gillar också att snickra med grovt virke som är svårt att få tag i på brädgår’n, så det kommer nog att sågas en hel del rejäla stockar också, säger Ferry.

GUNDE OCH FERRY PÅ INSTRAGRAM

Mörkret sänker sig men i ladan lyser det från både Ferrys träningslokal och i såghuset. Vi från Nysågat och Logosol tackar för oss och för ett fint besök hos familjen Svan. Vi ser fram emot att följa Ferry både på scen i Timersports och på sågplanen hemma på familjens gård.

När vi kommer hem kikar vi in på Ferrys och Gundes gemensamma instagramkonto @gundeochferry där vi får följa far och son i deras vardag, arbete i skogen, actionfyllda tävlingar i Timersports och Gundes tv-jobb. Vi ser att de lagt ut de första filmklippen från sågverket.

– Är det kul?, frågar mamma Marie som står bakom kameran.
– Det är kul och luktar gott också, av nysågat, säger Ferry med ett leende och sågar stocken till plank och brädor med ett stort leende.

B751 BANDSÅGVERK
Logosol B751 sågar i sitt standardutförande 4,8 meter. Sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 75 cm i diameter. Med fasta steg sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika snabbt och exakt varje gång. Du får en stabil och ytterst funktionell timmersåg som sågar bäst i klassen.
Läs mer här >>