Björn Christiernsson har genomfört många snickarjobb i TV4-programmet Äntligen Hemma. Nu har han förverkligat sitt kanske viktigaste projekt hittills – att bygga familjens drömhus.

För fyra år sedan hittade Björn Christiernsson och hans fru Karolina den perfekta hustomten. Området ligger i Haninge knappt 20 minuter söder om Stockholm.

– Vi ägnade nästan två år till att förbereda tomten. Träden som vi tog ned har jag använt i husbygget, berättar Björn Christiernsson, som köpte en förlängd Solosåg M8 för att kunna bygga färdigt den egenritade villan.

 

Synliga träbalkar i taket

– Att såga själv var enda sättet att få tag på massiva träbalkar över 5,5 meter. Det går inte att köpa i en bygghandel, konstaterar Björn Christiernsson.

Sammanlagt sågades 150 meter balkar av gran. Idag ger den synliga träkonstruktionen i svart bets karaktär till de vita innertaken som går ända upp till nock. Största fria längden är 7 meter.

– Det här är det mest avancerade hus jag någonsin byggt, men det är ju fantastiskt att kunna få det precis som man vill ha det. När vi gjorde ritningen ville vi att varje kvadratmeter skulle ha ett syfte. Att lägga till ett rum bara för att det är ”bra att ha” blir ofta ett utrymme som sedan står oanvänt.

Tre golvnivåer och två loft

Bygget kan beskrivas som två huskroppar lagda i ett kors. Huset har tre olika golvnivåer och två loft. Här finns gott om utrymme för hela familjen med en separat del för barnen och ett stort master bedroom med walk in closet och bastu. – Det viktigaste rummet är sagohörnan, en viloplats i anslutning till kök och matlagning där barnen kan ta en paus när man har gäster med långa sittningar kring bordet, säger Björn Christiernsson. Det väl tilltagna köksbordet med tillhörande sittbänkar har Björn byggt själv med egensågade plank.

– Det tog en dag ungefär, och jag byggde med råsågat, alltså otorkat virke. Jag tycker om den robusta stilen, säger Björn Christiernsson. Med en Solosåg på tomten kan det nog bli fler byggprojekt i trä framöver. I området finns det många nybyggare som gärna skänker bort några träd mot avhämtning.

Nytt TV-projekt på gång

– Det här har varit ett enormt projekt och det kändes bra att äntligen få flytta in. Hela familjen trivs här, säger Björn Christiernsson, som just nu tar en välbehövlig paus från hemmabyggandet och jobbar med ett nytt projekt på TV3.

Byggtips från Björn!

Funderar du på att bygga ett eget hus? Finja har följt Björn Christiernssons husbygge och spelat in Youtube-serien ”Björn bygger bo”. I serien får du inspirerande och handfasta tips om hur man gjuter en grund, murar samt putsar väggar.