Efter två decennier på vd-posten bygger Logosols styrelseledamot Hans Bergh en kreativ studio som uppfyller alla drömmar samtidigt.

Här ryms snickeri, bastu, kontor, biljardbord och en kristallkrona under samma tak.

– Visst har jag fått höra att det är galenskap, men för mig är det här livskvalité. Jag har arbetat med huvudet i hela mitt liv, nu ser jag fram emot att få arbeta med händerna, säger Hans Bergh, som äntligen har fått användning för det handsågade mahognyvirket han köpte in från Filipinerna för över 20 år sedan.

Efter en vardag med kontakter och möten i överflöd trivs Hans Bergh i sitt eget sällskap. Att åka till jobbet innebär en promenad på knappt två kilometer till huset han ritat själv. Vid första anblicken är det en industribyggnad i svart plåt. Insidan kan beskrivas som kreativt gränsöverskridande.

Persisk matta och snickeri

Verktygshyllorna är av mahogny och i taket ska kristallkronan få sällskap av spånsugsslangar. Snickerimaskinerna från Logosol och den rejäla snickarbäcken står bara någon meter från den äkta persiska mattan med tillhörande klubbfåtöljer i brunt skinn. Led-armaturen tillsammans med berg-och golvvärme gör byggnaden energieffektiv.

– Många har kapacitet att uppfylla sina drömmar. Det behöver inte betyda stora resurser. Jag har kanske gjort det en aningen storstilat, men det är av mindre betydelse. Då är det viktigare att man uppskattar processen, säger Hans Bergh som gör alla inredningssnickerier själv i det väl tilltagna kontoret.

Arbetsmaterialet är ett parti djungelsågad mahogny som han köpte för 20 år sedan.

– Jag hade aldrig snickrat, men tänkte väl att det alltid finns användning av fem kubik mahogny.

Maskinpark på hjul

I dag kommer virket väl till pass som bland annat verkstadshyllor, lister och köksbänkar. Maskinparken består av en formatsåg, rikt- och planhyvel, MF30 multifräs, en bandsåg, Tormek slipmaskin och Plano limpress.

– Maskinerna håller bra kvalité och är lätta att hantera. Allt är på hjul, så när lokalen används till annat föser jag bara ihop maskinerna så att de knappt tar någon plats alls, berättar Hans Bergh.

När Nysågat kommer på besök i slutet av januari är den kreativa processen i full gång. Ett kök från Ikea ska få egentillverkade bänkskivor. Köksbordet har redan fått en mahognyskiva som ska slipas, oljas och betsas för att få en varm, röd ton.

– Förr krävdes det riktiga yrkesmän för att skapa i trä. Dagens maskiner ger fantastiska möjligheter och kan förvandla en mediokert händig gubbe som mig själv till en stjärna.

Uppfyller byggdrömmar

Just nu har han allt han behöver för att uppfylla sina byggdrömmar. – Jag är noga, men inte perfektionist. Det är viktigt att kunna känna sig stolt över det man gjort, säger Hans Bergh, som arbetar som teknikoch managementkonsult när han inte snickrar och bygger på sin kreativa studio vid Selångersån utanför Sundsvall.

Boka maskinvisning!

I Hans Berghs snickeri utanför Sundsvall finns tre snickerimaskiner från Logosol: formatsåg, rikt- och planhyvel och MF30 multifräs, samt Tormek slipmaskin och Plano limpress. Kontakta Logosol om du vill få en demonstration av snickeriet så ordnar vi en visning. Skicka e-post till: katarina@logosol.se