Gunnar Thyberg köpte ett bandsågverk utan tidigare erfarenhet av sågning. Virket från premiärsågningen skänkte han till bygget av Odd Fellows nya lokal i Hagfors.

Gunnar Thyberg i värmländska Uddeholm brinner för att hjälpa andra människor. Lågan släcks inte för att han snart går i pension. Istället för att lägga sig på sofflocket, planerar han för att starta en träverkstad där människor får hjälp att hitta tillbaka till arbetslivet.

Ingen tidigare erfarenhet av sågning

workshop_475Någon tidigare erfarenhet av sågning hade han inte. Allt började med att han fick några stormfällda tallar av en bekant.
– En annan bekant hjälpte mig att såga upp stockarna med sin Solosåg, berättar Gunnar som konstaterade att den planerade verksamheten krävde ett eget sågverk.
Första steget blev att åka på kurs i konsten att bygga en badtunna hos Logosol. När han körde hem med det färdiga vildmarksbadet på släp, hade han också beställt ett bandsågverk som levererades i höstas.

Första virket till Odd Fellows

Än så länge har det inte blivit så mycket sågat, men premiärvirket och det som tidigare sågats på Solosågen skänkte han till bygget av Odd Fellows nya lokal i Hagfors. Gunnar är en av ett 40-tal medlemmar och logen satsar för att intressera ungdomar att bli ordensbröder.
– När man sågar eget virke så öppnar sig många möjligheter, säger Gunnar när han visar byggarbetsplatsen.
När allt är klart och invigt är logelokalen bara öppen för edsvurna bröder och därför åkte Nysågats redaktör till Hagfors i virvlande snö och bitande kyla för att få bilder av bygget.
Och det är bara att hålla med Gunnar Thyberg om att eget virke öppnar många möjligheter, både för att sätta fart på människor som förlorat tilltron till sin egen förmåga och göra detsamma med föreningslivet, vilket Odd Fellows i Hagfors är ett bevis på.

B751 BANDSÅGVERK
Logosol B751 sågar i sitt standardutförande 4,8 meter. Sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 75 cm i diameter. Med fasta steg sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika snabbt och exakt varje gång. Du får en stabil och ytterst funktionell timmersåg som sågar bäst i klassen.
Läs mer här >>