Det här reportaget skulle handla om Logsols nya kantverk och en av de första köparna, Bosse Thörn i Habo. Men när Nysågats utsände kom dit, kom kantverket i andra hand. Bosse och hans livskamrat Yvonne Gustafson har skapat en dröm i en skogsbacke.
Bosse är datakonsult i eget företag. Han har ett förflutet i skogsbranschen, som anställd på Husqvarna, och köpte tidigt en Solosåg. Han var också en av de första som köpte trekutterhyveln PH200 när den kom i mitten av 1990-talet.
– Hyveln betalade sig på ett projekt. Jag byggde en stor altan vid vårt gamla hus inne i Habo, berättar Bosse.
För sju år sedan köpte han ett torp byggt 1909. På senare år hade det används som sommarstuga, men planen var att förvandla det till ett året-runtboende.
Byggde verkstaden först
Bosse har tillgång till skog genom bekanta. Solosågen byttes ut mot ett större bandsågverk som kompletterades med fyrkutterhyveln PH260 från Logosol. Första steget var att göra torpet beboeligt och för tre år sedan gick det att bo i torpet.
– Nästa steg var att bygga en verkstad med en lägenhet på övervåningen. Under en period så hade vi sovrummet i torpet och kök, dusch och vardagsrum ovanpå verkstaden, berättar Bosse.
Lägenheten används idag av barnen.
Tredje och sista steget blev ett nytt hus som kopplades ihop med torpet. Allt är gjort med stor finess och resultatet platsar i vilket heminredningsmagasin som helst. Det är en unik blandning av gammalt och nytt, egenproducerat och återanvänt.
– Vi fick hjälp av Mia Thörn som är inredningsarkitekt, annars hade det nog inte blivit så här bra, säger Bosse.
Järnvitriol inomhus
Bilderna får tala för sig själv. Men några punkter är värda att beskriva i text. Alla fasader är sågade och hyvlade på plats. Varje vägg har fasadbräder i tre olika bredder för att få mer liv och slutligen är fasaderna målade med järnvitriol.
– Vi har använt fura, gran och asp i fasaderna. Enligt min uppfattning blir det snyggast att använda järnvitriol på fura, säger Bosse.
Han visar fasader i de olika träslagen och det är bara att instämma: Det blir snyggast med fura.
Även inomhus är ett par väggar klädda med rustik panel av vitriolbehandlad fura. Det är riktigt läckert. Om bilder publiceras i de trendsättande inredningstidningarna, kan det här bli högsta mode.
– Panelen har fått ligga ute och blekas av solen under ett år, för att få rätt nyans, säger Yvonne som svarat för penselföringen.
En annan idé som ser mycket bättre ut än vad det låter, är att Bosse och Yvonne tagit hand om en murstock från ett gammalt torp i närheten. Tegelstenarna har rensats från murbruk och återanvänts som synliga, om än fiktiva murstockar, och till en trappa mellan bostadshuset olika delar som ligger på olika höjd. Slutresultatet visar att gamla murstockar kan bli hårdvaluta.
Nyttan med ett kantverk
Husen på gården är fyllda med unika och vackra lösningar. Enda problemet är väl att det börjar ta slut på mark. Kanske, kanske får ett lusthus plats, men sedan får Bosse inrikta sig på att snickra åt andra. Vilket han redan gör i den egna firman Nytta och Nöje. Mer om den finns att läsa på hemsidan nyttanoje.se.
Och så var det kantverket som var anledning till reportaget. Det fungerar bra, men kommer att köras för fullt först till våren. Bosse har mycket uppsågat virke på tork, en del av det okantat.
– Jag ska använda kantverket för att ta fram virke i rätt bredder för olika projekt, säger Bosse som därmed får ett betydligt större sortiment i den egna brädgården.
Den första trekutterhyveln fanns kvar ända tills i fjol. Bosse trodde inte att den hade något större värde, men inför köpet av kantverket satte han ut en annons på nätet. Den blev såld direkt, för nästan samma pris som han betalade för 16-17 år sedan.