Många Logosolkunder har gått kurs hos Markus Lindgren i Sidensjö. Nysågat gjorde ett besök och fick träffa ett gäng entusiastiska deltagare. Drivkraften hos deltagarna är att skaffa kunskaper för att ta tag i ett byggprojekt, allt från vindskydd till timmerhus.

När vi anländer till Sidensjö är timringskursen hos Markus Lindgren i full gång.

– Det ger så mycket energi att se hur deltagarna, bara på ett par dagar, lär sig allt de behöver för att själv sätta igång med sina drömprojekt, berättar Marcus. I bakgrunden arbetar fyra koncentrerade deltagare med att yxa till en knut.

– Det handlar om att förverkliga en dröm, om att bygga något åt sig själv. Dag fyra kommer självförtroendet. Då har hjärnan smält all info och vi har repeterat många moment, säger Markus. Då kan de blocksåga timmer, ta fram användbart byggtimmer, göra knuten och långdraget, och de får även kunskap om hur man väljer rätt stock. Därefter övar vi på att sätta fönster, såga gåtar*, montera rundstockar och sätta in dymlingar**. Därefter är de är redo för att bygga till exempel ett timmerhus, bastu eller grill-ring. För att blocksåga använder Markus en förlängd F2+ med elsåg.
– Kedjesågverket från Logosol ger ett väldigt bra resultat, den är lätt att ställa in, enkel att hantera och det blir perfekt resultat varje gång. Ytan på snittet med F2+ blir alltid mycket nära en hyvlad yta och alltid rak.

Vi passar på att prata med en av timmerkursdeltagarna, Jörgen Gröhn, produktchef inom IT/ Telecom.
– Kursen hittade jag genom en arbetskamrats tips om facebookgruppen Timmerhusgruppen. Jag går in med färskt sinne, accepterar mitt okunnande och är redo att lära mig om detta fantastiska hantverk. Jörgen berättar att han har en timmerstuga från 1850- talet i närheten av Siljan som behöver renoveras.
– Jag vill lära mig grunderna för att se vilka möjligheter som finns för det projektet. Det är en storstuga och ett par till mindre byggnader där det behöver bytas ut några delar. När kursdagen är slut hoppar vi in i Marcus bil och skumpar uppför en brant skogsbilsväg genom snötyngd barrskog. En djup tallskog tornar upp sig på båda sidorna vägen. Längs med vägen ligger travar med rejäla timmerstockar. – Vi ska märka upp timret till nästa kurs. Att handplocka timmerstockar är en del av lyxen att såga sitt eget virke!

*Gåtar är en lodrätt träbit som fälls in i stockarnas ändträ vid fönsteröppningar och liknande.

**Dymlingar är runda trästavar som borras ned i varje stock, för att stadga och se till att varje stock inte vrids ur konstruktionen.