Efter att ha undersökt olika sätt att bygga uterum, bestämde sig Johan Fröjd för en unik timmerhusdesign.
– Tanken på ett uterum för att njuta av kvällssolen har alltid lockat. Att välja stockar var för mig ett självklart val för att skapa något annorlunda, förklarar Johan.

Som ägare till Fröjds Maskinservice och med en bakgrund som skogsmaskinsreparatör efter studier på naturbruksgymnasium, har Johan Fröjd en lång historia av arbete med trä. Inspirerad av sin far Sven, en erfaren snickare, har Johan utvecklat sitt intresse för träarbete Tillsammans med far Sven och sambon Sofia byggde Johan de stora live-edge bord av almskivor till det nya uterummet.
– Att snickra tillsammans är alltid roligt. Just nu arbetar vi på ännu ett bord till uterummet, berättar Johan.
Byggprocessen var lärorik, speciellt eftersom det var Johans första gång med timring.
– Det krävdes noggrann planering för att få rätt på viktbalans 

och knutar. Taket krävde särskild uppmärksamhet för att passa till aluminiumprofilerna för takplasten, och att få allt spikrakt trots stockarnas runda och koniska former var en utmaning, reflekterar Johan.

Timrat uterum möter exklusivt trädäck
Golvet tillverkades av tryckbehandlat virke, böjt för att skapa en svängd form, en teknik Johan tidigare använt för att bygga en startbrygga för vattenskidor. Uterummet är isolerat för att kunna användas under vår och höst, och temperaturen kan snabbt nå över 30 grader i vårsolen.
– Vi funderar på att installera en kamin så att vi kan använda uterummet även under vintern. Att se ådringen och kvistarna i stockarna ger verkligen rummet liv, säger Johan.

Kedjesågverk från Logosol
För att realisera sina byggprojekt skaffade Johan ett F2+ kedjesågverk med en ES8 elsåg från Logosol, efter att ha

Tillsammans med Sven och Sofia har Johan sågat och tillverkat stora live-edge bord av almskivor till det nya uterummet. Fantastiskt vackert tycker vi!

Tillsammans med Sven och Sofia har Johan sågat och tillverkat stora live-edge bord av almskivor till det nya uterummet. Fantastiskt vackert tycker vi!

• Johan har tillsammans med sambon Sofia och pappa Sven byggt de stora almborden till uterummet.

Johan har tillsammans med sambon Sofia och pappa Sven byggt de stora almborden till uterummet.

För att få till de mjuka och eleganta formerna har Johan böjt tryckbehandlat virke.

För att få till de mjuka och eleganta formerna har Johan böjt tryckbehandlat virke.

diskuterat behovet av ett eget sågverk med en kompis.
– Att välja Logosol var enkelt tack vare deras rykte om kvalitet och praktiska lösningar. Det bästa är friheten att såga upp exakt de mått jag behöver, när jag behöver dem. Dessutom är sågverkets portabilitet avgörande för mig, förklarar Johan.

Nya drömmar tar form
Med uterummet färdigt börjar Johan och hans sambo Sofia nu planera för nästa projekt: ett växthus i samma stil.

– Sofia ser fram emot att förlänga odlingssäsongen med ett växthus. Vi överväger till och med ett grästak för det, säger Johan.
Johans och Sofias resa från idé till färdigt uterum är ett lysande exempel på vad passion för hantverk och ett sågverk på gården kan åstadkomma! Vi ser framemot att följa nästa projekt, och nästa efter det. För det är ju så att ett sågverk på gården sällan står oanvänt!

F2+ kedjesågverk
En större version av det bästa kedjesågverket i världen. F2+ är kraftigare och möter önskemålen från de kunder som vill ha en extra robust maskin för att såga riktigt stora stockar. Alla väsentliga delar på sågverket är överdimensionerade för att klara påfrestningen av stora stockar.
Läs mer här >>