Döttrarna Alice och Lucie.

Döttrarna Alice och Lucie.

John och Jane Cushnie köpte en skogsfastighet mitt i västra Englands sjödistrikt, Lake District. Området är ett av Storbritanniens mest besökta turistmål och köpet blev möjligt genom kontakter.
– Jane kommer härifrån och grannarna är hennes släkt, säger John och ser ut som han vunnit högsta vinsten när han lyfter upp en ekstock på sin Solosåg.

Familjen bor i en mindre stad, endast 40 minuters resväg från den egna skogen. På andra sidan sjön finns samhället Windermere. Pittoreskt men en turistfälla med oräkneliga hotell och värdshus. Fast i skogen råder det lugn som familjen Cushnie längtade efter när de köpte fastigheten 2003.

Bättre förädla själv
sawmill_family_m7

Sågverket införskaffades för att ta hand om vindfällen och träd från gallringar.

Med svenska mått är det knappt en skog, men här finns tillräckligt med träd för att det ska kännas som storskogen för stadsbor.
– Jag är ingenjör till utbildningen, berättar John som idag arbetar för ett mobiltelefonbolag.
I skogen ser han inte bara avkoppling. Ingenjören inom honom ser också en möjlighet att förbättra och skapa. Därför införskaffades en Solosåg M7 för att ta hand om vindfällen och träd från gallringar.
– Fastigheten är alldeles för liten för att det ska löna sig att hyra in en entreprenör. Det är bättre att vi tar hand om träden själva, säger John.

Planer för framtiden
Sågplatsen - John Cushnies kontor.

Sågplatsen – John Cushnies kontor.

På skämt brukar han kalla sågplatsen för sitt kontor, för att markera att det handlar om riktigt arbete. Han flyttar ibland ut sitt ordinarie arbete i skogen med mobiltelefonens hjälp.
Idag är skogen och sågverket i huvudsak rekreation och en källa till virke för eget bruk och till släkt och vänner. Bland annat har Solosågen levererat ask till en släkting som reparerar veteranbilar.
På sikt ska skogen bli en del av familjens försörjning. Tanken är att bygga några övernattningsstugor i närheten och ordna kurser med koppling till skogen. Intresset för natur och skog ökar i Storbritannien. Som exempel är vedeldning på kraftig frammarsch.
– Det finns ett stort behov av att lära sig använda en motorsåg, ger John som exempel på framtida utbildningar.

sawmill_family_475