Vackra och värdefulla skivor av ek, producerades under en solig förmiddag när Mattias Byström, produktchef på Logosol, körde Big Mill med 120 cm svärd.

Produktchef Mattias Byström skivade upp den stora ekstocken med hjälp av Big Mill LSG.

Produktchef Mattias Byström skivade upp den stora ekstocken med hjälp av Big Mill LSG.

Under en timringskurs fick Mattias frågan om han kunde hjälpa till att såga upp en gigantisk ekstock som en av deltagarna, Jörgen Olsen, hade på sina ägor. Inga problem. Logosol behövde nya foton på Big Mill-systemet, så det passade riktigt bra. Stocken transporterades upp till Härnösand.
Det är en solig försommardag när Nysågat träffar Mattias och fotografen Lars Wahlström vid den stora ekstocken. Arbetet är redan i full gång.
De först sågsnitten tas med Big Mill Pro, d.v.s. en LSG som löper på två raka aluminiumbalkar som kan ställas i höjdled.
– Fördelen med det är att det blir perfekt plant och rakt från första snittet, säger Mattias.
När han tagit några sågsnitt med balkarna som styrning är den sågade ytan så bred att den kan fungera som referensyta.
Därmed plockas aluminiumbalkarna bort och sågningen fortsätter med LSG, som styr direkt mot sågytan. Snittet tar ungefär 4 minuter på det bredaste stället av den tre meter långa eken.

Snickare Berth Ohlsson kunde snabbt konstatera att eken var av utmärkt kvalitet.

Snickare Berth Ohlsson kunde snabbt konstatera att eken var av utmärkt kvalitet.

– Jag får ta hjälp av fotografen för att lyfta undan bitarna. De väger långt över 100 kilo styck! skrattar Mattias medan han torkar svetten i pannan.
Som en gigantisk osthyvel skivar sedan motorsågen upp resten av stocken till breda flak, som var och en är ett litet konstverk i sig. Ådringen är fantastisk med gamla inväxta grenar som gått av för hundra år sedan. Sågytan är slät och fin och måttnoggrannheten inom ett par millimeter.
Vår favoritsnickare X-Berth Ohlsson kom förbi och tittade på resultatet och kunde snabbt konstatera att det var ek av utmärkt kvalitet och att varje flak betingade ett ansenligt värde.
– De här bitarna måste vara värda tre-fyra tusen kronor styck, säger Berth när han stryker handen över det nysågade virket.
Eftersom Berth tyckte det var så fint virke, så fick han ett par skivor. Vad det blir av dem kanske vi får se i en kommande artikel!

LSG_ekskiva

Big Mill Storstockverk
Övergrova stockar sågas lättast upp där de ligger. Logosol Big Mill är en komplett utrustning som ger dig unika möjligheter att ta hand om värdefulla jättestockar. Såga breda, okantade skivor av olika fina träslag. Systemet med dubbla sågbalkar stabiliserar och ger högsta precision.
Läs mer här >>