Bröderna Bertilsson utanför Marma i norra Uppland driver en minst sagt diversifierad verksamhet.
De erbjuder bland annat sågning, hyvling och datasupport.
– Vi är lite av den moderna tidens bysmedja, säger Harry, den äldre av bröderna.
Gården har gått i släkten i generationer på moderns sida. Pappa var snickare och gick motvilligt med på att sadla om till jordbruk. Sonen i huset var inte intresserad, utan budet gick till dotter och svärson.
– Farsan släppte aldrig sitt intresse för trä, utan köpte första sågbänken 1967, berättar Göran.
Intresset förde han vidare till sönerna och när den gamla träbänken var utsliten, köpte de tillsammans en Mariannelundsbänk 1992. En rejäl pjäs som när den tillverkades på 1950-talet var avsedd för industriell användning.
Men båda sönerna sökte sin försörjning utanför gården. Göran blev tekniker och arbetar idag på kärnkraftverket i Forsmark. Storebror Harry började som verktygsmakare och vidareutbildade sig till yrkeslärare. På senare år var han dataansvarig och gick nyligen i pension.
Timmer tar ingen tid
– Nu har jag tid för mina intressen, säger Harry.
Ett av dem är skötseln av släktskogen. Det är med glädje han går ut med motorsågen och tar fram timmer för sågning och hyvling.
– Att hugga timmer tar ingen tid. Gallring är inte lika roligt, säger han.
Därför låg träden som blåste om kull i julhelgens storm redan på sågverkets stockbord i början av februari. Mariannelundsbänken ersattes för två år sedan med ett Laimet cirkelsågverk som matas med ett kedjedrivet stockbord. Här finns kapacitet att såga stora volymer.
Som alla med ett lite större sågverk vet, nöjer sig kunderna sällan med råsågade plankor och bräder. Det ska vara hyvlat och profilerat och därför är Logosols fyrkutterhyvel PH260 närmast standard på den här typen av sågverk.
– 1999 köpte vi en PH260. Den har fungerat bra och vi har hyvlat mycket genom åren, säger Göran som har huvudan svaret för sågning och hyvling.
10 000 meter med PH360
Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Bröderna Bertilsson var bland de första som satsade på den större fyrkutterhyveln Logosol PH360. Den har redan hyvlat över 10 000 meter.
– Vi behövde högre matningshastighet och möjlighet att använda stål med större utstick. Vi hyvlar rätt mycket till kulturhus. Det är ofta breda golvlister och annat med djupa profiler, förklarar Göran.
Vad är det då som skiljer PH360 från PH260 i praktisk användning? Här är de viktigaste fördelarna enligt bröderna Bertilsson:
• Större motor på överkuttern gör stor skillnad. Det är inga problem att hyvla bort 10 mm på en gång.
• Matarvalsarna sitter längre från kuttrarna. Det går att använda stål med större utstick på överkuttern.
• Fast höjd på maskinbordet gör det enkelt att förlänga in och utmatningsbord och att integrera hyveln i en produktionslinje. Enligt bröderna fungerar det bra att höja och sänka locket med överkuttern, istället för att höja och sänka bordet, vilket är fallet på PH260.
• Matningshastigheten räcker till mer än väl. En person hinner inte med att lägga i virke när hyveln matar för fullt. Hittills har bröderna inte kört den på högsta hastigheten 30 meter per minut.
Bud från storhyvleri
Det är många som är sugna på att byta upp sig till den större hyvelmaskinen, men drar sig för att PH260 fungerar så bra och för risken att den ska vara svår att sälja.
– Vi annonserade ut hyveln på Blocket och fick mer betalt för den än vad vi hoppats på. Vi blev till och med uppringda av ett större hyvleri, berättar Göran.
Han frågade varför ett stort hyvleri vill ha en så liten maskin. Svaret var att det går fortare att hyvla några hundra meter med en PH260 än att posta om den stora industrihyveln. Vilket även är förklaringen till var för så många småskaliga träförädlare kan konkurrera med storsågverk och hyvlerier.