Ferry och Gunde Svan fick en heldags hyvlingskurs på sågbacken i Härnösand. Logosols grundare och hyvelentusiast Bengt-Olov Byström var med och delade med sig av sin expertis.

I början av hösten 2021 bjöd Logosol in Ferry och Gunde Svan till huvudkontoret i Härnösand för en introduktion av Logosols Flerkutterhyvel CH3. Det blev en trevlig heldag i solen på sågplanen med många frågor, nya ideér och roliga stunder.
Far och son som tillsammans har ett skogsbruk i Dalarna använder sig redan av Logosols bandsåg B751 Pro och fick nu chansen att utöka sitt kunnande i träförädling.

Fullmatad dag med mycket skratt
Dagen bestod av en grundlig genomgång av CH3:ans funktioner och möjligheter. Bengt-Olov visade hur man ställer in maskinen för planhyvling, profilhyvling och naturligtvis hur man kan specialdesigna egna skärstål för speciella profiler.
– Det har varit en lärorik dag med mycket information att ta in, säger Ferry.
– Vi kommer börja använda maskinen direkt, och det finns risk att vi kommer med egna ideér om hur den kan utvecklas, säger Gunde med ett stort leende på läpparna.
Tillsammans skrattar de gott åt att de ständigt försöker utveckla det mesta de tar sig an, även om det som de säger “inte är på deras hemmaplan”.
– Det ligger i släkten att vara frågvis och alltid försöka utveckla sig själv och det man arbetar med, säger Gunde.

Gunde Svan och Ferry tittar på CH3 hyveln
”Det är en speciell känsla att kunna förädla virket hela vägen till något beständigt”

 

Att läsa virket
Ferry utövar med stor framgång sporten TimberSports som handlar om att kapa och såga trä på kortast möjliga tid. Vi undrar om kunskaperna som krävs i TimberSports också kommit till använding för arbete i skogsbruket?
– I TimberSports pratar vi mycket om att läsa virket för att på bäst sätt kunna ta sig igenom det, så det kan jag helt okej. Naturligtvis har man nytta av det i skogsbruket också, säger Ferry. Gunde lägger till att kunskaperna även kommer till nytta vid arbetet vid sågverket.– Ferry kan det där med att vända stocken rätt vid sågning!

Gedigen känsla
Ferry pratar varmt om den fina känsla han upplever med att bygga med träd från den egna skogen.
– Det är en speciell känsla att kunna hämta virke från sin egen skog, förädla det själv och färdigställa något beständigt. Det
ska bli toppen att använda CH3-hyveln för att få det man sågar riktigt fint och slätt också, säger Ferry.

Kommande hyvelprojekt
– Första projektet för CH3 kommer att bli att hyvla till panel till ett nytt träningshus jag bygger på gården, säger Ferry. Gunde berättar att han kommer använda CH3 till att hyvla golvplank till en altan. Golvet kommer göras i lärkträd och Gunde ser fram emot att se hur CH3 klarar denna lite ovanliga träsort. Fint sammarbete mellan far och son Gunde och Ferry har ett roligt Instagramkonto tillsammans, @gundeochferry, där man får följa deras sammarbete i skogen
och på gården. Det är allt från skogsbruk, bandsågssågning, skidåkning och spännande byggprojekt. Vi ser framemot att följa far och son framöver!

Ferry sågar gran från familjens skog med B751 på hemmaplan i Dalarna.
Ferry blev 4:a på VM i Stihl Timbersport i München, 2021. I år går VM i Stihl Timbersports i Göteborg den 28–29 oktober.
Ferry och Gunde har redan planer på byggprojekt där CH3:an kommer att komma till stor nytta.
Logosol CH3 Flerkutterhyvel
Logosol CH3 Flerkutterhyvel är nästa generations hyvelmaskin, utvecklad och producerad i Härnösand. Maskinen är anpassad för att enkelt hyvla fram lister, paneler, rundstav och balkar till roliga byggprojekt när du vill renovera hemmet eller bygga på gården. Hyveln är baserad på 25 år erfarenhet och är mycket lätt att använda och enkel att äga. Med en robust konstruktion och användarvänlig design får du mycket maskin för pengarna. Det är dessutom lönsamt att hyvla egna lister och paneler och du kan snabbt tjäna igen din investering. Tack vare att CH3 flerkutterhyvel är smidig och rolig att använda är det en maskin som verkligen kommer till nytta.
Läs mer här >>