Forest Fire Centre är den myndighet som ansvarar för att bekämpa de många skogsbränder som varje år uppstår i delstaten Alberta, Kanada.
– Att rädda liv är vår primära uppgift, säger Ben Jamieson. Skogen växer upp, elledningar och hus kan ersättas, det kan inte människor.

På tionde våningen i Forestry Building i Edmonton finns Provincial Forest Fire Centre som ingår i delstatliga jord- och skogsbruksförvaltningen. I Kanada är landets skogar statligt ägda och till allra största delen ett federalt ansvar, med skötsel och brandbekämpning delegerad till respektive provins.

Ben Jamieson har arbetat för Provincial Forest Fire Centre i 14 år. Idag är han så kallad ”gnistingenjör” som anlägger moteld för att hindra att elden sprider sig.

– Det är ett arbete där det ofta handlar om minuter, med stora adrenalinpåslag, säger han.

Till sitt förfogande har Ben och hans kollegor specialiserade insatsstyrkor som snabbt kan dirigeras till bränder som ska bekämpas. Depåer med bränsle finns i beredskap i Albertas mer avlägsna delar.

– Det är enorma områden det handlar om, konstaterar Ben Jamieson.

EN OVANLIG SKOGSBRAND

Den första maj 2016 drabbades området av en brand som orsakade stor skada innan den kunde stoppas. På sitt kontor med utsikt över de regionala regeringskvarteren minns Ben Jamieson de dramatiska dagarna som började med att en brandpatrull från luften upptäckt en mindre skogsbrand ungefär en mil sydväst om den lilla oljestaden Fort McMurray. På bara två timmar hade den ovanligt aggressiva skogsbranden vuxit från två till 60 hektar. Alla stadens 88 000 invånare evakuerades och som mest bekämpade mer än 2 000 brandmän elden.

– Det var helt galet, det brann överallt, ingen hade sett en skogsbrand som rörde sig så snabbt och så oberäkneligt, berättar Ben Jamieson.

Flyg, helikoptrar, brandmän och maskiner på marken hjälptes åt med släckningsarbetet, allt dirigerat från tionde våningen i Forestry Building i Edmonton.

Först efter två månader var situationen under kontroll. Facit blev 2 500 nerbrunna hus och drygt 600 000 hektar skog som blivit till aska. Men inga allvarliga personskador. Som jämförelse kan noteras att den stora branden i Västmanland 2014 drabbade 13 500 hektar skog och brände ner 25 hus.

PÅVERKAS AV VARMARE KLIMAT

När Nysågat besöker Forest Fire Centre är det november och lågsäsong. På skärmarna kan Ben räkna till fyra-fem mindre bränder.

– Naturligtvis påverkar klimatet antalet bränder, säger Ben. Varmare väder ger fler och mer omfattande bränder. Det är den verklighet vi har att leva med. Men vi är tacksamma om vi slipper fler bränder som den i Fort McMurray.

I snitt uppstår enbart i Alberta varje år ungefär 1 600 skogsbränder, eller ”wildfires” som är den term som används. Ofta är orsaken blixtnedslag, lika ofta är människan syndabock – en cigarettfimp, en het ljuddämpare eller en gnista från en motorsåg eller elledning.