Steinar Vissebråten har byggt en timmerstuga som han förvandlat till virkestork. Han har använt egen skog och sågat själv. Insidan består av Sauno virkestork. Läs hans brev till Nysågat och se hur fint det blir!

Hei, Jeg heter Steinar Vissebråten, bor på gården Vissebråten i Nesbyen, Hallingdal, Norge.

virkestork_204Jeg har et par års tid syslet med tanken om å bygge med div. hus med Logosol utstyr. Dette etter jeg ble oppmerksom på småskala utstyr dere selger. Dette er for min del et meget attraktivt produkt som med sine gunstige priser kan konkurrere i et hvilket som helst marked for alle typer mennesker og forretninger.
Min først sagbenk kjøpte jeg i 1989 fra Johnsred med en Johnsred 100cc sag. Med denne sagen saget jeg i mange år mye materialer til meg selv. Ved innkjøp av min Logosol tykkelse/avretter for en del år siden begynte mine tanker å gå mere og mere over til dette merket og jeg gikk til innkjøp i 2009 av en M7 og elektrisk motor 6kw. Den med egen kjølevifte på toppen.

virkestork_timra_204Da jeg i 2009 begynte å bruke min M7 så jeg flere feil som jeg etterhvert fikk rettet opp. Idag sager min M7 så og si 100% rette skjær. Og elektrisk motor var noe jeg med en gang så var en meget stor forbedring som gjorde mine materialer til meget bra saker. Etter som tiden går blir det bare større og større enheter innenfor sag/høvlerier. Detter er noe Logosol hjelper oss ”små” til å bedre økonomien i det vi driver med.

Selv er jeg nå kommet over midtskille i alder og mine kunnskaper (arvet og lært fra min far og bestefar) og dette emnet ser jeg gå mere og mere i glemmeboken. Dette ønsker jeg å gjøre noe med og i våres begynte mine tanker å gå videre.
Jeg ønsket å sette opp en tørke. Sauno blir da meget konkurransedyktig med sin 4kw. Ved å sette opp en tørke som i Norge lages av blå softfoam blir en andunge på land. Jeg bestemte meg derfor å bruke egen skog og M7 til dette. Jeg hadde virkestork_timmer_204imidlertid ikke noen form for kunnskap om tømmring annet en at mine trearbeidskunnskaper er godt over gjennomsnittet. Jeg bestemte meg for en tørk 4m lang, 1.5 m bred og opptil 1.8 høy. Dermed lå jeg innenfor kapasiteten for Sauno 4kw. Tømmringen var det derimot verre meg! Fant fram en gammel bok om emnet og gikk rett og slett igang fra bunnen av. Til alt hell fant jeg min oldefars gamle bile, meddrag, skavkniv og gamle lafteøks. En god venn er smed og han satte opp utstyret og det ble skarpt som en barberkniv.

I fra Juni og fram til Oktober laftet jeg opp et hus som nå inneholder min tørke. Denne er testet og den fungerer meget tilfredstillende. Data fra Sauno viser virkestork_timmer2_204seg å holde alt det forteller. Rått virke ca. 5 kubikk bruker ca. 1 døgn opp til 50 grader og det neste døgnet holdt tørken 70 grader. Det tok meg akkurat 6 dager å tørke ned 3 kubikk ved til 15%. Nå skal det bli morro å se hvordan den fungerer på materialer som akkurat er satt inn i tørken. Legger ved bilder som viser tørken.
I neste omgang skal jeg ha opp 6 x 12 meter som skal huse min PH260 og SH230 som skal anskaffes i 2011 når huset er ferdig. Men, i første omgang ville jeg vise fram min tørke bygget ev eget tømmer, tilvirket på M7 og laftet av en helt ukyndig nybegynner. Min M7 står på betong og under tak slik at jeg kan sage i all slags vær. Honveden må jeg finne ut av hvordan jeg enkelt kan bli kvitt denne mot en timmerhus_204symbolsk sum. All sagflis og kutterflis vil bli til 6mm pellets bare maskinen fra China ankommer. Den tjener jeg inn på å selge 6-7 kubikk pellets. Ingen i Skandinavia importere disse enda. Men, de er av det enkle solide slaget som tar hånd om all flis.
Vil komme tilbake til mitt høvleri når dette står ferdig!

timmerhus_2_204

Virkestorkning
För finsnickerier behövs torrt virke. Lister, möbler, golv eller fönster är exempel på när det är särskilt viktigt med torrheten. Helst ska det vara ner runt, eller till och med under, 10% och utan sprickbildning. Det kan vara svårt att åstadkomma med traditionell lufttorkning. Med en egen torkkammare får du perfekt torkat, värdefullt snickerivirke på några veckor.
Läs mer här >>