Angelica Hägglund står mitt i bagarstugan som hon och maken Johan bhyvlar_bagarstuga_2yggt inne i den gamla ladugården. Drömmen att baka på traditionellt sätt har gått i uppfyllelse, och nu väntar årets julbak!

Familjen bor sedan 2004 i Vangsta strax utanför Härnösand. När de flyttade dit var gården i stort behov av renovering. Därför blev en av de första investeringarna en Solohyvel från Logosol.

– Hyveln har fått göra rätt för sig, säger Johan och beskriver allt som tillverkats med dess hjälp.

hyvlar_bagarstuga_1– Vi har hyvlat virke för fasaderna till bostadshuset och garaget och nästan alla lister inomhus. Det är bara golvsockeln i vardagsrummet som vi har köpt.
Visserligen finns en gammal sågbänk på gården, men istället för att skaka liv i den, valde Johan och Angelica att köpa råsågat virke. Enligt deras uppfattning är det smartare att satsa på hyvling istället för sågning, både ekonomiskt och praktiskt. Genom att hyvla själv kan lister och annat anpassas till behovet, vilket sparar en hel del arbete och ger ett snyggare resultat. Nu är renoveringen i det närmaste avslutad.
– Jag har alltid velat baka på gammalt sätt, säger Anglica.
Riktiga stenugnar kostar mer än de smakar. Det fick bli en begagnad pizzaugn. Och istället för ännu ett hus som måste underhållas, byggdes bagarstugan på den forna höskullen i ladugården. På väggarna sitter solohyvlad pärlspontpanel. Johan gjorde hyvlar_bagarstuga_3en dubbelpostning som gav två pärlspont per bräda, vilket sparade jobb vid uppsättningen. Även taket och alla lister är av egen tillverkning. Resultatet känns som en genuin bagarstuga!