sandgrinden_1Först tänkte Jessica Gustafsson och Christer Nysten renovera släktgården och sälja den. Under projektets gång föddes Lova och Melwin. Då insåg de att en familj inte kan bo bättre än så här.

Christer och Jessica bodde i en lägenhet i Kisa och hade inte en tanke på lantliv. Men Christer ärvde i unga år Sandgrindens gård i nordöstra Småland, som hans farfar köpte på 1940-talet. Gården var utarrenderad och 2003 tänkte han sälja den.
– Husen var i riktigt dåligt skick och vi var tvungna att renovera dem innan försäljningen, berättar Christer.

sandgrinden_2Billigast var att använda virke från egen skog. För det behöver man ett sågverk. Christer hittade en begagnad Solosåg med elsågen E5000 på Blocket tidigt en morgon när han startade datorn på jobbet i Kisa. Säljaren hade lagt ut den några minuter tidigare och han ringde direkt.

– När jag hämtade sågverket, berättade säljaren att det ringt 85 intresserade innan han stängde av telefonen. Jag hade tur som fick tag i en begagnad Solosåg, säger han.

2003 började det unga paret att snygga till byggnaderna. De jobbade på gården varenda helg. Året därpå föddes första barnet Melwin. Långsamt började gården kännas som hemma och försäljningen hamnade allt mer i bakgrunden. 2005 var studion klar och lillasyster Lova kom till världen.

Allt är egensågat

sandgrinden_3På gården fanns två boningshus. Den mindre undantagsstugan renoverades först och 2006 flyttade familjen från lägenheten i Kisa ut på landet. Därefter startade det stora projektet, att totalrenovera och bygga ut det stora huset. Varenda planka och bräda som Christer sågat fram har gått åt. Allt virke i huset, med undantag från stommen, är nysågat från egen skog, även ytterpanelen och inredningssnickerier. Nästa investering blev Solohyveln. Den har verkligen gjort rätt för sig. På den har all ytterpanel hyvlats och även de smäckra hattlockslisterna. Maskinen står på höskullen och här torkas även virket.

sandgrinden_475– Det är perfekt för torkning, virket ligger skyddat mot regn och solljus. Jag slår bara upp gavelportarna och sedan blåser vinden rakt igenom, säger Christer.
Det går inte att ta miste på att Solohyveln gått varm. Vid besöket var den närmast begravd i ett berg av kutterspån. Sågverket är en Solosåg modell 4 med elsågaggregat, kompletterad med den senaste matningen E37 Friction.

Inflyttning i juletid

Julen 2009 flyttade familjen in i det stora boningshuset, som byggts ut med 50 kvadratmeter. Renoveringen blev betydligt billigare än om den gjorts med köpt material, av hantverkare. Och upprustningen av Sandgrindens gård har bara börjat. Det finns nio hus på gården.