Vid skylten “Här slutar allmän väg”, svänger vi in på Kjell Bergkvists gård i Kovland, 20 minuter nordväst om Sundsvall. Gården som gått i Kjells mors släkt ligger vackert belägen och ser ut mot sydost över ängar och skog.

Kjell och hustru Helen Löfblad äger 50 hektar blandskog ur vilken de tar ut stockar och sågar på gården vid behov. I den stora ladugården har de 17 mjölkkor och till sommaren får gårdens djur sällskap av en flock höns.
– Det är så smidigt att ha sin egen såg och hyvel på en gård som denna, det finns alltid behov av virke för reparation eller nya projekt, säger Kjell.
– Under hösten och vintern har jag till exempel byggt på ett hönshus, som jag har sågat och hyvlat till själv!

B751 Pro i smart såghus
2021 köpte Kjell en B751Pro med 4,6kw elmotor och den har använts för att såga virke till panel, plank och reglar.
– Jag gjöt en platta för sågen och byggde ett tak så jag kan såga även i dåligt väder. Efter ett tag insåg jag att jag skulle behöva förlänga sågen så jag köpte en 1.15m förlängning. När man har stockar längre än 5 meter så blir det mera plats att lyfta ut det sågade, och det är bra att kunna såga upp mot 6.5m när man vill ha specialsortiment berättar Kjell.
Såghuset är öppet åt tre håll och väggarna stängs med presenningar som är upphängda på vajrar. I vår och sommar kommer Kjell att såga gran till virke för en carport och maskinhall som ska byggas i anslutning till snickarboden

 

 CH3 förädlar virket vidare
2022 investerade Kjell i flerkutterhyveln CH3 för att ytterligare kunna förädla sitt virke.
– Jag önskar jag hade haft mer tid för hyveln, det är så roligt att göra och blir lätt fina resultat.
– Det är så mycket enklare att bygga med hyvlat virke, dimensionerna blir exakta och dessutom får jag spån till korna. Hittils har Kjell hyvlat panel för hönshuset som ska färdigställas under våren och med rundstavsstål hyvlat fram rundstavar.
– Det går mycket sop och skrapskaft när man har djur på sitt lantbruk dessutom vill barn och släktingar gärna ha några, säger Kjell.

”Det finns alltid behov av virke! Till reparationer eller till nya projekt!”

 Huggarkoja I planktimmer

Ett roligt projekt som Kjell planerar att åstadkomma är en huggarkoja, som han tänker bygga med virke som hyvlas med ett planktimmerstål för att göra planktimmer.
Stålet som har Logosols artikelnummer 95004 kombineras med 95005 och resulterar i 45mm planktimmer som enkelt sättas ihop som väggar för i detta fall en huggarkoja.
Planen enligt Kjell är att huggarkojan ska sättas på ett släp för att kunna dras ut i skogen bakom traktorn.
– En huggarkoja är ju bra för mycket om man är ute i skogen, den kan ju till och med användas som bastu om man sätter in en kamin, ler Kjell. Vi önskar Kjell lycka till med projekten och ser fram mot att få se dem när de är klara!