solosag_renovera_202– Det är bara att erkänna, som gammal byggingenjör är jag en millimetergubbe.
Jörgen Pettersson skrattar när han förklarar varför han är så pedantisk i sågningen. Han förväntar sig att det ska bli rätt mått på millimetern.

Familjen Pettersson har inte bara en Solosåg utan två. En står på familjens gård utanför Vagnhärad, den andra finns vid sommarstugan i Häggsjö söder om Härnösand.

Allt började 1988 när familjen köpte gården i Vagnhärad. På en gård är det hela tiden behov av virke. Efter några år med köpevirke fick han höra av grannarna om ett enkelt sågverk som skulle klara gårdens behov från egen skog. Grannarna hade en Solosåg och var mycket nöjda.

– Vi hittade en begagnad Solosåg, en förlängd med elsåg. Vi bytte ut några delar och uppgraderade den till modell 6.

Barnen har tagit över

Sedan dess har det sågats mellan 30 och 100 stockar om året för gårdens behov och för att alla tre barnen Richard, Sören och Evelina ska få egna hus. De har hela tiden varit med vid sågningen och i byggandet.

solosag_m5_202– Nu är det barnen som sågar. Vi har pensionerat oss och kommer med goda råd, säger Jörgen och hustrun Anna-Lena nickar instämmande.

På gården i Vagnhärad finns förutom sågverk en Logosol PH260 fyrkutterhyvel. Vilket har fått sonen Richard att tänka i företagarbanor. Han är utbildad snickare och ser här en chans att starta egen verksamhet.

Duktig problemlösare

– Det är många som köper gård i Sörmland och flyttar från Stockholm. Det finns en marknad för renovering av äldre hus och då passar det perfekt med eget sågverk och hyvelmaskin, säger Richard.