Som chef för Logosols produktavdelning har jag ett riktigt trevligt jobb och de senaste 25 åren har varit en fantastisk resa. Jag har bland annat varit med i utvecklingsarbetet av Logosols kedjesågverk Solosågen från den första prototypen. Hela tiden har strävan varit att Solosågen ska vara en utrustning som de flesta har råd att äga. I Tyskland får vi ofta höra att våra maskiner har ”gut Preis-Leistung verhältnis”. Det är ett uttryck som betyder ett bra förhållande mellan kapaciteten och priset, alltså mycket funktion för pengarna.

Jag har alltid sett ett lågt pris som en del av kundnyttan. Då är det inte någon katastrof om maskinen inte används under några månader eller år. Allt har sin tid och det är skönt när det inte är banken som styr din fritid eller arbetsdag. Liten investering betyder liten ekonomisk risk och att du kan sova gott om nätterna.

Ett tydligt exempel på det tankesättet finns i designen av den senaste Solosågen där vi samlat åratal av framgångsrik produktutveckling i det perfekta minisågverket. Inför Logosols 25-årsjubileum fick jag uppdraget att ta fram en nättare sågverksmodell. Solosågens grunddesign och förfinade funktioner med bra arbetsställning och den snabba och exakta inställningen av sågmåttet ville vi behålla, men samtidigt skulle det vara ett hopfällbart sågverk som kunde transporteras i bagageutrymmet på en bil. Vi behövde dessutom komma ned i pris utan att förlora viktiga funktioner eller kvalité.

Det nya sågverket fick namnet Farmers Sawmill och kunde lanseras i början av 2014. Det har blivit en stor succé över hela världen. Inte bara i försäljningsstatistiken utan kanske främst i kundnöjdhet. Folk förväntar sig inte så fin funktion för så lite pengar. Att det kompakta sågverket kan förlängas hur långt som helst i enmeterssektioner har uppskattats. Möjligheten till att använda elektriska sågaggregat, automatik och andra fiffiga tillbehör som ökar sågverkets kapacitet förstärker kundnyttan och den positiva upplevelsen ytterligare.

Vill du ha en mer stationär lösning finns den större svarteloxerade Solosågen M8. Känslan av kvalitet och perfektion är tydlig, från att de förmonterade komponenterna lyfts ur sina rejäla fraktemballage tills du sågat din första bräda. Min drivkraft är att din första sågdag ska bli en riktigt positiv upplevelse. Jag och mitt team har gjort det vi kan vad gäller utrustningen. Du får själv se till att det är en dag med fint väder!